Nagyvilág

2008.03.06. 13:12

A NATO szerint az internetes bűnözés egyre nagyobb fenyegetést jelent

<p>Egyre nagyobb gondot jelent az internetes kémkedés, a támadások a világhálón - hangzott el egy londoni konferencián, amelyen a NATO szakértői is részt vettek. <BR /></p>

Az Észak-Atlanti Szövetségen belül is komolyan veszik a kiberbűnözés jelentette fenyegetést. A szakértők szerint a számítógépes támadások jelentik az egyik legnagyobb veszélyt a világ biztonságára.

Suleyman Anil, aki a NATO számítógépes hálózatát hivatott védeni a netes bűnözőktől azt mondta: "Egyre gyakoribbak a támadások, és nem hiszem, hogy ez hamarosan változna." Hozzátette: a kormányzati hálózatok ellen elkövetett támadásokat egyre olcsóbb eszközökkel is meg lehet oldani, az okozott kár viszont egyre nagyobb.

Anil arra is fölhívta a konferencia résztvevőinek figyelmét, hogy a "lator államok" akár a NATO-tagállamok ellen irányuló internetes támadásokat is szponzorálhatnak. "Vannak olyan országok, ahol nem csak az internetes védelemmel foglalkoznak, hanem azzal is, hogy hogyan lehet támadni, károkat okozni" - tette hozzá a szakember. Mint mondta: a kiberbűnözés egyre elterjedtebb lesz, ahogy a technológia is fejlődik, és senki sem vonhatja ki magát alóla.

Anil szerint nem csak a kormányzati hálózatokat, a vállalatokat fenyegetik a netes bűnözők, hanem az egyszerű, számítógépet használó embereket is. Az Egyesült Államok egyébként 6 milliárd dollárt (több mint 1000 milliárd forint) hagyott jóvá a kormányzati hálózatok védelmének fejlesztésére.

Tavaly, a gyanú szerint kínai kiberbűnözők betörtek az amerikai védelmi minisztérium számítógépes rendszerébe, támadásokat indítottak a német, brit, indiai és ausztrál kormányzati hálózatok ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!