Nagyvilág

2007.12.19. 12:08

Tízből kilenc magyar aggódik a munkahelye miatt

<p>Százból mindössze 13 magyar gondolja úgy, hogy jók a munkahelyi kilátásai- derül ki az ACNilesen friss felméréséből.</p>

Kevesebb mint harmaduk derűlátó anyagi helyzetükkel kapcsolatban, és még kevesebben gondolják úgy, hogy a jelenlegi időszak alkalmas a vásárlásra. Az első félévhez képest ugyan némiképp növekedett az úgynevezett fogyasztói bizalmi

index itthon, de a vizsgált 19 európai ország között így is az utolsó előtti helyen áll Magyarország.

A magyar fogyasztók 69 pontos bizalmi indexe a második legalacsonyabb Európában, a 19 vizsgált ország közül csak Portugáliát előzzük meg - derül ki az ACNielsen novemberben készült online felméréséből.

Ötszáz embert kérdeztek meg az interneten keresztül 3 témában. Az adatok alapján a munkahelyi kilátások a legrosszabbak itthon: 87 százalék aggódik az állása miatt. Mindössze 29 százalék derűlátó anyagi helyzetével kapcsolatban, és csak 26 százalék gondolja úgy, hogy a jelenlegi időszak alkalmas a szükséges és kívánatos termékek megvásárlására.

A mutató csökkenése egyébként megállt idehaza. A tavalyelőtti őszi felmérés még 90-es bizalmi indexet állapított meg, majd tavaly 74-est, idén tavasszal pedig 66-ost. Ehhez képest most ősszel három pont emelkedést regisztráltak.

Az öt földrészen vizsgált 49 ország közül a norvégok legoptimistábbak: 135 pontos a bizalmi indexük. Alig marad el tőlük India és Dánia. A környező országok közül Lengyelországban 102, Ausztriában pedig 92-es a mutató.

Az internetes vizsgálat a szakemberek szerint csalóka lehet, mert míg a legfejlettebb országokban valós képet mutathat, addig idehaza inkább a fiatalabbak, képzettebbek és a tehetősebbek véleményét tükrözi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!