Nagyvilág

2007.12.17. 09:54

Dollármilliárdok a palesztinoknak

<p>A palesztin állam támogatásáról döntenek a világ külügyminiszterei hétfőn Párizsban.</p>

Összesen 90 delegáció érkezik a konferenciára, és több milliárd dollárról döntenek.

Céljuk a palesztin gazdaság stabilizálása és a múlt hónapban újraindult izraeli-palesztin békefolyamat ösztönzése.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint 5,6 milliárd dollárra (csaknem 1000 milliárd forintra) van szükség. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szerint 2008-ban ennek az összegnek az ötöde is elég a palesztin államnak.
Az amerikai delegáció 550 millió dollárt készül felajánlani, a német kormány pedig már bejelentette, hogy 2010-ig 200 millió dollárt ad a palesztinoknak. A japán külügyminiszter, Komura Maszahiko 150 millió dollárt ígért hétfőn a palesztin államnak.

A konferencián részt vesz többek között Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Tony Blair korábbi brit miniszterelnök.

Blair jelenleg a közel-keleti "kvartett" megbízottja. A kvartettet az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország alkotja. Blair a Financial Times brit üzleti napilapnak azt mondta, meglehetősen biztos benne, hogy a palesztinok megkapják a szükséges pénzügyi támogatást.

Novemberben hét év után újra kezdődtek az izraeli-palesztin tárgyalások az Egyesült Államokban, a Maryland állambeli Annapolis városban. A tárgyalópartnerek akkor megegyeztek, hogy 2008 végéig békeszerződést kötnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!