Nagyvilág

2007.12.21. 16:45

A sátán megkövezésével zárult Mekkában a háddzs

<p>Két és félmillió muszlim vett részt a sátán megkövezését szimbolizáló rituáléban a legnagyobb mekkai zarándoklat, a háddzs utolsó napján, pénteken.</p>

A sátánt jelképező három oszlopnál pénteken a korai óráktól gyülekeztek a hívek, hogy a háddzs egyik záróakkordjaként megkövezzék. Hitük szerint ezen a helyen jelent meg az ördög Ábrahámnak, a Mekkától keletre fekvő Minánál, a Dzsamarat-hídnál.

A muszlimok Allah Akbár (Az Isten hatalmasabb) kiáltással dobálják meg a Sátán jelképét. "Ez a harag és frusztráció kiadásának egyik módja, különösen a mai, anyagias világunkban. Nagyon sok a kísértés" - mondta Szami, egy kanadai muszlim Torontóból, aki feleségével érkezett Mekkába. A kövezés után a tömeg még visszatér a Nagymecsetbe, majd hazaindulnak.

Az idei háddzson senki sem sérült meg, miután a hatóságok a hídnál egy harmadik szint építésével lehetővé tették, hogy óránként 200 ezer ember kövezhessen egyszerre. 2006-ban 364-en, 2004-ben 251-en haltak meg a tömegben, többnyire azért, mert halálra taposták őket.

Idén a 2 és félmillió zarándokból a szaúdi hivatalos adatok szerint 1,7 millió érkezett Mekkába külföldről.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!