Nagyvilág

2007.11.29. 11:18

Jóban vagyunk a sógorokkal

<p>A két ország szoros és jó kapcsolatát méltatta az osztrák kancellár és a magyar miniszterelnök csütörtökön Budapesten az együttes kormányülés sajtó számára is nyilvános részén.</p>

Gyurcsány Ferenc kiemelte: rendkívül erősen kötődik egymáshoz a két ország. Hozzátette: vannak persze vitás kérdések is, ám ezeket tárgyalással meg lehet oldani. Fontosnak nevezte azt is, hogy a kétoldalú kapcsolatokat nem terhelik kisebbségi kérdések. Gyurcsány Ferenc gratulált Ausztriának ahhoz, hogy egy osztrák cég veheti meg a MÁV teherszállítási üzletágát.

A magyar miniszterelnök a tárgyaláson kitért arra, hogy 3 hét múlva Magyarország is a schengeni határőrizeti rendszer része lesz. Alfred Gusenbauer osztrák kancellár a határnyitással kapcsolatban megjegyezte, az ellenőrzés megszűnésével a két ország régiói sokkal könnyebben és egyszerűbben tudnak majd együttműködni. A szociáldemokrata politikus kiemelte, hogy Bécs és Budapest az Európai Unión belül is jól tud együttműködni, ez pedig a közös érdekképviselet miatt fontos.

Az együttes kormányülésen gazdasági, környezetvédelmi, uniós és kulturális kérdéseket vitat meg a két kabinet. Ez a második alkalom, hogy a két ország vezetése közösen tekinti át a teendőiket. Az első ülést 2005. decemberében Bécsben rendezték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!