Nagyvilág

2007.11.28. 16:42

Ijedt párizsi rendőrök a zavargó fiatalokkal szemben

<p>Mintha azért lettek volna ott, hogy megöljenek minket, nyilatkozta szerdán egy, a párizsi zavargások alatt meglőtt francia rendőr a lázadó fiatalokról.</p>

A rendőrszakszervezetek szerint a külvárosi fiatalok a fegyverhasználattal átlépték a határt. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök közölte, hogy súlyos büntetésre számíthatnak azok, akik rendőrökre lőttek.

A vadászpuskákkal felfegyverzett fiatalok minden oldalról támadták a rendőröket, közölte a csak keresztnevén azonosított rendőr az AFP francia hírügynökséggel. "Olyan volt, mint egy film", közölte a kezén megsebesített Francois: "10-15 méterről lőttek ránk, folyamatosan újratöltve fegyvereiket". A rendőr elmondása szerint nem voltak elegen, hogy irányítani tudják az eseményeket, többen kifogytak a gumilövedékekből, és "igazán meg voltak ijedve".

A rendőrszakszervezetek szerint az erőszak nagyobb és hevesebb, mint a 2005-ös zavargások idején. Akkor három hét alatt 126 rendőr és tűzoltó sérülte meg, 2888 embert tartóztattak le, és kilencezer autót gyújtottak fel. A szakszervezetek szerint a fegyverhasználattal átlépték a határt a külvárosi fiatalok, és közölték a belügyminiszterrel, hogy a rend fenntartására kivezényelt rendőrök félve szállnak szembe a fiatalokkal.

Nicolas Sarkozy köztársasági elnök szerdán teljesen elfogadhatatlannak nevezte, hogy rálőttek a rendőrökre, gyilkossági kísérlettel vádolva az utcára vonult embereket. A francia államfő súlyos büntetéseket helyezett kilátásba. A belügyminiszter utalt arra, hogy helyi bűnbandák állhatnak a zavargások mögött.

A francia főváros Villiers-le-Bel és Arnouville negyedeiben azután törtek ki zavargások vasárnap, hogy egy 16 év körüli fiatal pár életét vesztette, amikor motorjukkal rendőrautóval ütköztek. Az azóta eltelt napokban 120 rendőr sebesült meg, sokukat lőtt sebekkel szállították kórházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!