Multimédia

2008.06.02. 12:22

Láthatáron a következő Windows

<p>Nemrég előkerültek az első képek és egy-két hivatalos infómorzsa a Microsoft következő operációs rendszerével kapcsolatban. Ha hihetünk az ígéreteknek, a Vista-utód alacsonyabb gépigényt, használati értékében látványos előrelépést ígér elődjéhez képest.</p>

Noha a jelenleg futó Vista különböző verzióiból immár közel 150 millió kópia fogyott világszerte, az újgenerációs rendszer gyermekbetegségei révén képtelen lesz megismételni elődjének sikereit. Egy néhány hete készült interjúban maga Steve Ballmer is elismerte a Vista  kiforratlanságát. A Budapesten nemrég "merénylet" áldozatává lett Microsoft-guru arról beszélt, hogy a Vista átmenetet képez az operációs rendszerek új generációja felé, és az általa képviselt irányvonalat kívánják továbbvinni a Windows 7 megjelenésével.

Próbaverzió 2009-ben?

Bár a pontos megjelenés dátuma nem ismeretes, az előjelek szerint a Vienna munkanév alatt fejlesztett Windows 7 próbaverziói már a következő esztendő végén elérhetőek lesznek, a végleges változat pedig 2010 elején futhat ki a redmondiak műhelyéből.

Az XP és a Vista megjelenése között mintegy 5 esztendő telt el, az XP licenszek kereskedelmi forgalmazásának befagyasztását épp a következő hónapra időzíti a Microsoft, eztán csak az operációs rendszer OEM verziói lesznek elérhetőek, például mint alsó kategóriás noteszgépekhez kínált szoftver. A Vista és a Windows 7 között bizonyosan nem telik majd el ennyi idő, már csak azért sem, mivel a  felhasználók jó része képtelen megbarátkozni a Vista-val. Sőt! Egy ismert számítástechnikai portál néhány hónapja petíciógyűjtésbe fogott, hogy rábírja a Microsoft-ot az XP további árusítására.

Az óriáscég részéről ugyanakkor nem győzik hangsúlyozni, hogy a Vista által képviselt új irányvonalat kívánják továbbvinni, a Windows 7 mind a felhasználói felüleletét, mind pedig a kernelt tekintve elődjére hajaz. Ez előbbit igazolják a napvilágot látott képek is. Bár - a tapasztalatokból kiindulva - fenntartásokkal fogadható a Microsoft ígérete a gépigényre vonatkozóan, az előzetesen megjelölt minimális konfiguráció megegyezik a Vista Basic verziójával, vagyis egy 1GHz-es processzorral, 20GB szabad háttértárral, valamint egy fél gigás memóriával szerelt PC már elégséges lehet a Windows 7-nek.

Kézzel fogható újdonságok

A Windows leglátványosabb újítása kétségkívül az érintőképernyős felület megjelenése lesz. E funkciónak, valamint az állítólagos alacsony gépigényének hála a 7-es Windows alkalmas lehet a széles körű felhasználásra, mint lehetséges alternatíva mobileszközökhöz, terminálokhoz. Az érintőképernyős megoldás révén a Microsoft tovább szeretné egyszerűsíteni az operációs rendszer használatát, és széles körben alkalmazni a várhatóan másfél év múlva debütáló reménységét.

 

  • Bemutatták a jövő Windowsát
  • Veszélyben a net szabadsága
  • Matatás a lábak között
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!