Multimédia

2008.04.29. 06:19

Elképesztő robotkutya

<p>A világ egyik legsikeresebb robotfejlesztő cége bemutatta a BigDog "robotkutyát", ami a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően hihetetlen képességekkel rendelkezik. <li><a href="http://www.videonezo.hu/members.darios/Boston_Dynamics_Big_Dog-2008.avi/viewer.html" target="_blank"><strong>Nézze meg a videót! </strong></a><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></li>

A Boston Dynamics – leginkább a katonai megbízásokanak köszönhetően – a világ egyik legsikeresebb robotfejlesztő cége, s egyik csúcsmodellje, az intelligens szállítójárműnek szánt BigDog már régóta a vállalat védjegye, világszerte ismert.

A cég nemrég tette közzé a fejlesztések legújabb eredményét, mely azt mutatja, hogy az eddig is elképesztő tulajdonságokkal bíró gép még ügyesebb és okosabb lett.

Az új „robotkutya” már gyakorlatilag minden terepen képes ellátni feladatát – a rá erősített csomagok célhoz szállítását –, jöhet bármi: hegyoldal, köves terep, jég (ez különösen elképesztő, hiszen olyan technológiát fejlesztettek ki, amely szinte hihetetlen képességekkel látja el a gépet), vagy akármi, talán a láván is képes lenne átgázolni.

Ez a fejetlen kutya már korábban is képes volt emelkedőn felmenni, köves, sáros és havas talajon is gond nélkül elboldogult, sőt, ha belerúgtak, akkor sem borult fel. Az új változat azonban lejtőn is lemegy – ami nehezebb, mint felfelé –, tud ugrani, s a megcsúszást is képes korrigálni. A robot új változata 106 kg, maximális teherbírása 154 kg, s ez négyszer több, mint a korábbi változaté.

Persze mindez nincs ingyen, az Egyesült Államok hadserege az eddig is kiválóan hasznosított eszköz (mind az afganisztáni, mind az iraki harci cselekményeknél hadra fogták már) továbbfejlesztését 10 millió dollárral támogatta.

A gépet egy benzinmotor hajtja meg, amely hidraulikusan mozgatja, s a nagy találmány – többek között –, hogy mindezt egy folyadék révén a vérkeringéshez hasonló módon teszi.

Az elképesztő egyensúlytartást számtalan érzékelő biztosítja; gyakorlatilag minden mozgó alkatrészre jut egy, s ezeket egy szoftver koordinálja, amely folyamatosan stabil, illetve haladó helyzetben tartja a „kutyát”.

Forrás: IT café

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!