mozi

2018.09.22. 14:29

Egy díj már a kalapban

Debrecen - A legnagyobbak között mérethet meg újra Nemes Jeles alkotása.

Debrecen - A legnagyobbak között mérethet meg újra Nemes Jeles alkotása.

Nemes Jeles László Türelem című rövidfilmje 11 éve, 2007-ben debütált a világ legrégebben indult, először 1932-ben megrendezett filmfesztiválján, a velencei Mostra Internazionale d’Arte Cinematograficán. Idén meglehetős türelmetlenséggel várta mindenki az azóta első nagyjátékfilmjéért, a Saul fiáért Oscar-díjjal jutalmazott rendező legújabb dobását, a sok titok övezte Napszálltát. A nagy várakozásnak több oka is volt. Egyrészt mindenki kíváncsi volt arra, hogy a rögtön az első alkotásával filmtörténelmet író, és azért minden jelentős filmes díjat (szám szerint 60-at) beseprő alkotás után sikerül-e a 41 éves rendezőnek, ha nem is felülmúlnia, de legalább megismételnie a Saul fia elképesztő sikersorozatát. Másrészt pedig Velencében majd’ teljes negyedszázada, Enyedi Ildikó 1994-es Bűvös vadásza óta nem szerepelt hazai film a rendszerint 20-22 alkotást felsorakoztató versenyprogramban.

Újra Oscar-esélyes

Az már csak a ráadás volt, hogy az idei, immár 75. Mostra listáját „minden idők legerősebb velencei programja”-ként harangozta be a nemzetközi szaksajtó. Így különösen izgalmas volt, hogy miként állja meg a helyét a honi alkotás olyan „nagy­ágyúk” művei mellett, mint Alfonso Cuarón, Joel és Ethan Coen, Paul Greengrass, Mike Leigh vagy Luca Guadagnino, hogy csak pár nevet említsek az idei 21 versenyfilm alkotói közül. A fesztivál egy mexikói film fődíjával (Alfonso Cuarón, ROMA) és a Napszállta FIPRESCI-díjával, azaz az 1930-ban alakult Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének az elismerésével zárult, Nemes Jeles László és alkotótársai viszont már napokkal korábban elhagyták a Lido di Veneziát, hogy Torontóban, a világ jelenlegi legnagyobb, az Oscar-verseny utolsó fontos bemutatójának számító szemléjén végre az észak-amerikai közönségnek is bemutathassák a Napszálltát.

Díszelőadás Debrecenben is

A torontói bemutatóval majdnem egy időben jött a hír, hogy Magyarország idei hivatalos nevezése az Oscar-díjra a Napszállta lesz (melyet a Saul fiához hasonlóan a tengerentúlon a Sony Pictures Classics forgalmaz). Nemes Jeles Lászlónak második alkalommal is esélye nyílik rá, hogy a filmművészet legnagyobbjai között mérettessék meg.

A monarchiás időket híven rekonstruáló, lebilincselő látványvilágú és operatőri munkájú (operatőr: Erdély Mátyás) alkotásnak – középpontjában egy törékeny kalaposlány történetével – szeptember 15-én volt a hazai premierje a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. Azóta pedig egyre fogynak a jegyek a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban a napokban megrendezendő díszelőadásokra, ahol a közönség sok érdekességet megtudhat az alkotóktól a film keletkezéséről. Debrecenben szeptember 28-án a Kölcsey Központ ezer férőhelyes nagytermében várják az érdeklődőket a film készítői és az est moderátora, Heller Zsolt esszéista, folkesztéta.

Vihar előtti csend

A Napszállta azért is különleges alkotás, mert a lebilincselően izgalmas, sötét titkokkal teli személyes történet kibontakozása folyamán az első világháború előtti, az utolsó igazi békeidő végnapjait élő társadalom képe rajzolódik ki belőle. A kamera szinte egy pillanatra sem engedi el a Lei­ter Íriszt megformáló Jakab Juli arcát, aki a külföldön nevelkedett kalaposlány szerepében hosszú évek távolléte után próbálja felkutatni, mi is történt pontosan a családjával, és milyen titkokat rejt az egykor a szülei tulajdonában álló nagy hírű kalapszalon.

- Váró Kata Anna -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!