Magyarország

2012.07.23. 17:18

Sírrongálás Kaposváron - Emmi: elfogadhatatlan a kaposvári zsidó temető sírjainak megrongálása

Budapest, 2012. július 23., hétfő (MTI) - Megdöbbentőnek és felháborítónak tartja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága, hogy ismeretlenek vasárnapra virradóra ötvenhét sírt megrongáltak a kaposvári zsidó temetőben.

Budapest, 2012. július 23., hétfő (MTI) - Megdöbbentőnek és felháborítónak tartja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága, hogy ismeretlenek vasárnapra virradóra ötvenhét sírt megrongáltak a kaposvári zsidó temetőben.A tárcának az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében az olvasható: az ismeretlen elkövetők a zsidó sírok "vandál és értelmetlen megrongálásával" nemcsak az elhunytak emlékét gyalázták meg, hanem a helyi zsidó hitközségnek is óriási kárt okoztak. Ezért az államtitkárság határozottan elítéli a történteket, és reméli, hogy mielőbb rendőrkézre kerülnek azok, akik elkövették ezt "az emberi méltóságot sértő" cselekedetet - fejtették ki.

Hangsúlyozták, a kormány továbbra is a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen, mindent megtesz azért, hogy "a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat" visszaszorítsa és az ország minden polgárát megvédje az ilyen és ehhez hasonló támadásoktól.

Vasárnapra virradóra rongáltak meg 57 sírt a kaposvári zsidó temetőben, amit a Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke rasszista indíttatású cselekedetnek nevezett. Az ügyben a városháza is feljelentést tesz, a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

Magánszemélyek és Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke 100-100 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki érdemben segíteni tudja a rendőrséget a tettesek megtalálásában. Elítélte a temető meggyalázását az MSZP és a Demokratikus Koalíció kaposvári szervezete is.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!