Magyarország

2012.06.09. 15:10

A népi építészet a globalizált világban is fontos

Veszprém, 2012. június 9., szombat (MTI) -  A népi építészet jelentőségét és a vidék építészeti örökségének - a globalizált világban való - megőrzését hangsúlyozták a témáról szervezett nagyszabású, Budapesten, Szentendrén és Veszprémben zajló tanácskozás résztvevői szombaton.

Veszprém, 2012. június 9., szombat (MTI) -  A népi építészet jelentőségét és a vidék építészeti örökségének - a globalizált világban való - megőrzését hangsúlyozták a témáról szervezett nagyszabású, Budapesten, Szentendrén és Veszprémben zajló tanácskozás résztvevői szombaton.

    Fontos, hogy a méltán világhírű magyar népzene és néptánc mellé a népi építészet is odakerüljön. A cél nemcsak az, hogy megőrizzük a legszebb házakat, hanem az is, hogy megmentsük azt a tudást, amellyel a jövőt alakíthatjuk lokálisan, a túlzott globalizáció idején is - vélekedett Nagy Dénes, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Veszprémi Területi Bizottsága Népi Építészeti Munkabizottságának társelnöke a veszprémi Pannon Egyetemen. 

    "Az energiatakarékos épület, illetve a passzívház ötletét nem külföldről kell behozni, mert itt van - sokszor csak volt - a szemünk előtt a népi építészeti alkotásokban. A megmentendő házaknak funkciót kell találnunk, ez vidékfejlesztésnek is fontos része" - hangsúlyozta a konferencia fő szervezője és levezetője.

    Nagy Dénes a konferencián kialakult szakmai álláspontot úgy összegezte: a népi építészetnek helyben, helyi anyagokkal, a helyi hagyományokra kell támaszkodnia.

    Ezt az álláspontot képviselte a konferencián V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár is, aki kifejtette: a kormányzati támogatás nem elegendő a vidék fejlesztéséhez, a vidék építészeti öröksége megőrzése érdekében a vidékieknek is tenniük kell: élettel kell megtölteniük a vidékfejlesztési stratégiákat.

    A vidékkel szembeni elvárás, hogy helyben tartsa az ott élőket, és elégítse ki a mai kornak megfelelő, alapvető igényeket - jegyezte meg Németh Tamás, az MTA főtitkára.

    Az MTA Veszprémi Területi Bizottsága Népi Építészeti Munkabizottsága a Pannon Egyetemmel, valamint több szervezet - köztük a Szimmetria Alapítvány és a Nemzeti Agrár-szaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) - támogatásával tart háromnapos nemzetközi konferenciát Népi építészet: hagyomány és vidékfejlesztés címmel. A tanácskozás vasárnap zárul.

    A rendezvény célja, hogy állandó nemzetközi fórum jöjjön létre a népi építészet területén. 

    Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora elmondta: a campus három dolog, "a minőség, fenntarthatóság és az együttműködés" miatt támogatja a rendezvényt. A népi építészet minőséget képvisel, a konferencia eredményei hasznosak az egyetem számára is - fogalmazott.

    A nemzetközi konferencián nemcsak a népi építészetről, hanem a népi kultúráról, hagyományokról, néptáncról, népdalról is szó esik.

bnb bpg kpt

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!