Magyarország

2008.09.02. 13:47

Kijelölték kedden a Magyar Gárda perének új bíráját

<p>A Fővárosi Bíróságon (FB) kedden kijelölték a Magyar Gárda feloszlatására indított per új bíráját.</p>

A korábbi bírónő elfogultságot jelentett be, ugyanis telefonos fenyegetéseket kapott az ügy miatt. A Magyar Gárda akkor közleményében ítélte el a fenyegetést, szerintük ez nem a gárda érdeke. Az új bíró Pataki Árpád, az FB személyiségi jogi pereiből ismert tanácselnöke lesz. Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, elmaradt hétfőn a Magyar Gárda feloszlatására indított per újabb tárgyalási napja, egyebek mellett azért, mert az ügy bírája névtelen fenyegetéseket kapott. A bíró ezért elfogultságot jelentett be, a Fővárosi Bíróság Polgári Kollégiumának vezetője pedig intézkedett új bíró kijelölésére.

A következő tárgyalási napot hivatalból tűzi ki a bíróság. A tárgyalás elmaradása nem okoz elhúzódást a peres eljárásban, ugyanis az elutasított beavatkozási kérelmek miatt a beavatkozni szándékozók fellebbezést nyújtottak be a bírósághoz. Fellebbezési kérelmüket a Fővárosi Bíróság szerdán terjesztette fel a Fővárosi Ítélőtáblához. A per csak az ítélőtábla döntése után folytatható.

A Fővárosi Bíróság sajtótitkárságán a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatták, hogy kedden Pataki Árpádot jelölték ki a Magyar Gárda feloszlatására indított per bírájának. Azt még nem tudni, mikor folytatódik a tárgyalás, mert az a beavatkozók fellebbezését vizsgáló ítélőtáblai döntés után várható.

Az új bíró kijelöléséről elsőként beszámoló HVG.hu azt írta, Pataki Árpád jog- és sajtótörténeti írásairól is ismert jogász. Ő honosította meg a pártközeli jelzőt az ítélkezésben, miután helyreigazításra kötelezett több újságot, melyek pártcégként írtak le politikusok és családtagjaik által üzemeltetett vállalkozásokat. Pataki bíró utasította el a Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. keresetét, melyet az Élet és irodalom egy cikke miatt nyújtottak be. Arról kellett döntenie, hogy taggyűlésnek minősült-e az a rendezvény, melyen részt vett és gazdasági tanácsokat adott Orbán Viktor, volt miniszterelnök is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!