Magyarország

2008.09.11. 06:01

Kevesebb képviselő is elég lehet a parlament feloszlatásához?

<p>Vita van az alkotmányjogászok között azzal kapcsolatban, pontosan mennyi képviselőre lenne szükség a parlament esetleges feloszlatásához - derült ki szerdán a Magyar Televízió Az Este című műsorából.</p>

A megszólaló szakértők közül volt, aki azt mondta, hogy az összes képviselő több mint felének szavazata kell a feloszlatáshoz. Mások szerint elég a szavazáskor éppen bent ülő politikusok több mint felének hozzájárulása. Nem egyértelmű jogilag, hány szavazatra van szükség ahhoz, hogy a parlament feloszlassa önmagát.

A képviselők bármikor feloszlathatják az Országgyűlést, kivéve szükség- vagy rendkívüli állapot esetén - az alkotmány csak erről rendelkezik, a feloszlatáshoz szükséges szavazásról külön nem. Nem tiszta ezért, hogy ebben az esetben az összes parlamenti képviselő felének, vagyis 193+1 politikusnak, vagy az éppen jelenlévő képviselők több mint 50 százalékának kell igennel szavaznia a feloszlatáshoz.

Kolláth György alkotmányjogász szerint a feloszlatáshoz elég a szavazáskor bent ülő képviselők több mint felének hozzájárulása. Lövétei István alkotmányjogász viszont azt mondta a műsorban: 386 politikussal kell számolni, és legalább 194 "igen" szavazattal lehet az ilyen alkotmányos értékű szavazásokat eldönteni. Emellett a voksolást úgy kell előkészíteni, hogy arra fel tudjanak készülni a képviselők - tette hozzá.

Smuk Péter alkotmányjogász a műsorban arról beszélt: ha az alkotmány nem írja elő konkrétan, hogy a képviselők kétharmada vagy az összes képviselő többsége kell egy szavazáshoz, akkor álláspontja szerint elég az egyszerű többség, vagyis a jelenlévő képviselők többsége a feloszlatáshoz.

Ha az erről szóló indítványt megszavaznák, akkor a köztársasági elnöknek az Alkotmány szerint három hónapon belül ki kell írnia az új választásokat.

Az MDF még a héten benyújtja azt az országgyűlési határozati javaslatot, amelyben kezdeményezik, hogy szeptember 30-i hatállyal oszlassa fel magát az Országgyűlés - ezt Hock Zoltán, az MDF alelnöke jelentette be szerdán, miután egyeztetett Varga Mihállyal, a Fidesz alelnökével, és Latorcai Jánossal, a KDNP országos választmányának elnökével. A Fidesz és a KDNP elvben egyetért a javaslattal, de a Fidesz frakciója hétfői ülésén, míg a KDNP hétvégi kihelyezett ülésén hozza meg a végső döntést. Az SZDSZ nem vett részt a szerdai találkozón.
· Ma tárgyal az MSZP és az SZDSZ
· Orbán feloszlatná a parlamentet
· Gyurcsány: 2010-ig maradok
· Gyurcsány átfogó javaslata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!