Magyarország

2008.09.17. 12:39

Hajdú László felmentését kérte a védelem a móri bankrablás vádja alól

<p>Hajdú László felmentését kérte a móri bankrablás vádja alól szerdai perbeszédében a Fővárosi Bíróságon a védelem.</p>

Bár a 2008. április 14-i ügyészi vádbeszéd után Szebeni László büntető tanácsa elkülönítette és felfüggesztette a móri bankrablással kapcsolatos vádpont tárgyalását a többi vádponttól, a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte ezt a végzést és a Fővárosi Bíróságot a tárgyalás folytatására kötelezte. A géppisztolyos, maszkos kommandósok által őrzött Hajdú védője, Kamarás Géza ügyvéd perbeszéde elején hangoztatta, ma már kétségtelen, hogy sem Hajdú László, sem Kaiser Ede nem járt 2002. május 9-én Móron, és az Erste Bank fiókban elkövetett szörnyű bűntényhez semmi közük sincsen.

A védő szerint hiába volt Hajdúnak alibije, a magyar kriminalisztika történetének legsúlyosabb cselekménye miatt vádat emeltek ellene és vádlott-társát, Kaiser Edét jogerősen el is ítélték.

Miután a móri vérengzés miatt lefolytatott első per végén, 2004. decemberében Kaisert, mint elkövetőt tényleges életfogytiglanra ítélték, az újabb eljárásban - ahogyan Hajdú védője, Kamarás Géza fogalmazott -, az ügyészség Kaiser Ede ismeretlen társának helyére egyszerűen behelyettesítette Hajdú László nevét és őt vádolta meg a nyolc áldozat megölésével. A védő részletesen elemezte azokat az eljárási szabálysértéseket, amelyek szerinte jellemzik ezt az ügyet. Így 67 alkalommal "beszélgetttek el" védencével védő jelenléte nélkül és próbálták beismerő vallomásra bírni. Jellemző példaként említette a védő, hogy "az egyetlen szemtanú, aki mindkét móri elkövetőt látta, elmondta, hogy körülbelül 20 centiméter magasság-különbség volt a két férfi között, Kaiser és Hajdú magassága viszont mindössze néhány centiméterrel tér el egymástól." A védő beszélt arról is, miként állította be az ügyészség veszedelmes idegenlégiósként Hajdút, aki a valóságban írnok volt a Francia Idegenlégióban.

A védelem a többi vádpontot, így a csepeli posta kirablásában való részvételt, vagy a közokirat-hamisítást nem, vagy csak részleteiben vitatta, de ugyanakkor kérte, hogy a Fővárosi Bíróság bűncselekmény hiányában mentse fel Hajdú Lászlót a nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés vádja alól.

Hajdú László büntetőpere október 13-án folytatódik, amikor a vádlott élhet az utolsó szó jogával, és ítélethirdetés is várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!