Magyarország

2008.09.17. 15:01

Budapest alkalmas arra, hogy 2020-ban olimpiát rendezzen

<p>Budapest alkalmas arra, hogy 2020-ban megrendezze a nyári olimpiai játékokat - jelentette ki Ikvai-Szabó Imre a főváros főpolgármester-helyettese a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) szerdai kerekasztal-beszélgetésén.</p>

A szakember szerint nagyon fontos, hogy úgy tervezzék meg a létesítményeket, hogy azokat az olimpia után is hasznosítani lehessen. Egyet értett a főpolgármester-helyettes kijelentésével a BOM Felügyelő Bizottságának tagja, Bienerth Gusztáv is, aki szerint megfelelő előkészületek és tervezés után akár 100 százalékos is lehet az utóhasznosítás. Beinerth - aki egyébként az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke is - elmondta: 2006-os árakon kalkulálva a 2020-as olimpia körülbelül 518 milliárd forintba kerülne, ám ennél jóval többet kellene fordítani az infrastruktúra fejlesztésére, nemcsak a fővárosban, hanem az egész országban.

Ennek kapcsán Budapest főépítésze, Beleznay Éva megjegyezte: az olimpia céljai és a városfejlesztés kérdése egybe csengenek. Az országnak szüksége van ezekre a fejlesztésekre, ha van olimpia, ha nincs - tette hozzá Beleznay Éva. A főépítész úgy látja, hogy Magyarország földrajzi elhelyezkedése alkalmas arra, hogy egy ilyen világméretű eseménynek otthont adjon, hiszen hat páneurópai közlekedési csatorna is nálunk találkozik.

Beleznay Éva a lehetséges helyszínekről is beszélt: a tervek szerint nagy szerep jutna Csepelnek, ahol az olimpiai falu és a média falu is helyet kapna. Tóth Mihály, a XXI. kerület polgármestere erre reagálva elmondta: Csepel számára fontos a játékok megrendezése, mert ettől csak fejlődhet a kerület. Tóth szerint a kajak-kenu versenyeket is megrendezhetnék a kerületben, hiszen a Duna Csepel melletti szakasza alkalmas lehet erre.

A BOM a sikeres kandidálás érdekében elkészített egy olimpiai törvényt, amelyet az öt parlamenti párt közösen fogadhat el. Török Ottó, az Önkormányzati Minisztérium sport szakállamtitkára a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: ő még nem látta ezt a törvényjavaslatot, de tudomása szerint a parlamenti pártok már megkapták. Most az egyeztetés következik, úgyhogy néhány hónap múlva lehet valamiféle eredmény - tette hozzá a szakember.

Török Ottó szerint jó sportdiplomáciai háttérrel Magyarország sikerrel pályázhat a 2020-as olimpiára. A sikerhez elengedhetetlen a megfelelő gazdasági és infrastrukturális háttér, amely jelenleg még nem áll rendelkezésre - vélekedett a szakember. Török Ottó úgy látja, hogy Budapesten számos olyan terület van, ahol olimpiai helyszínek lehetnek.

Jelenleg a fővárosban egy olyan intézmény van, a Papp László Sportaréna, amely alkalmas lehet az olimpiai sportágak befogadására, ezért rengeteg sportberuházásra lesz szükség - fogalmazott a sport szakállamtitkár. Emellett szükség van szálláshely-építésre, metróépítésre, közúthálózat bővítésre is, de ezekre az olimpiától függetlenül is szüksége van Budapestnek - tette hozzá Török Ottó.

· Peking 2008 - képekben Olimpia képekben  - 12 . nap 2008.08.20.
· Olimpiai hírek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!