Magyarország

2008.07.05. 20:04

Demonstrációk - teljes zárás a budapesti Andrássy úton

<p>Teljesen lezárta az Andrássy utat a rendőrség a gépkocsiforgalom elől szombaton délután három órakor a melegfelvonulás és az ellentüntetések miatt. A kordonokat már korábban felállították, péntek éjszaka óta parkolási tilalom is van a környéken.</p>

21,00 49 előállítás, 13 összetört rendőrautó, tucatnyi sérült - a szombati demonstrációk összefoglalója


20,03 Orosz József újságírót is megverték a felvonulás után
Orosz József
a Független Hírügynökségnek az esettel kapcsolatban elmondta: a Hősök teréről indult visszafelé az Andrássy úton, amikor felismerték, szidalmazták és leköpdösték.

Két ember volt közvetlen közelében, az egyikük a Kodály köröndhöz érve leütötte. Néhány percre az eszméletét is elvesztette - tette hozzá. Az újságíró sérüléseket szerzett az arcán és a vállán is. Az eset után ügyeletre ment, onnan a Honvédkórház baleseti sebészetére irányították. Orosz József feljelentés tesz az ügyben.


19,45 Megverték Horn Gábort
Megverték Horn Gábort, az SZDSZ ügyvivőjét a szombati melegfelvonulás után - erősítette meg a politikus az index.hu értesülését.

Még több információ


19,03 Két rendőrautót szétvertek, könnygázt loptak a zavargók az Andrássy úton

Két rendőrautót szétvertek a zavargók a Bajza utca sarkánál abból a csoportból, akik szombaton fél hét körül feldöntötték a kordonok egy részét az Andrássy úton. A maszkos fiatalok egyike az egyik kocsiból egy könnygáz palackot is kiemelt.

Ekkor jelent meg két civil ruhás rendőr és elvezették a férfit. A civil ruhás nyomozókra ekkor körülbelül harminc, hasonló, maszkos fiatal rontott rá. Rúgták, dobálták, ütötték a társukat elvezető két civilt - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. Szemtanúk szerint a két rendőr csak úgy tudott megmenekülni, hogy egyikük a pisztolya felé nyúlt, mire a csapat meghátrált. A rendőrök közben az Andrássy úton keresztben is kordonokat állítottak fel és elkezdték helyre rakni a korábban feldöntött kordon-elemeket is.


19,00  Megtámadták Lévai Katalint és Szetey Gábort
Megtámadták szombati budapesti melegfelvonulás után Lévai Katalin MSZP-s Európa Parlamenti képviselőt és Szetey Gábort, a másságát nyílt vállaló egykori államtitkárt, bár a rendőrség szerint a támadás nem személyüknek szólt. Lévai Katalin a Független Hírügynökségnek az atrocitás után nyilatkozva elmondta, hogy egyikük sem sérült meg . A tüntetők egy kővel dobták be annak a rendőrautónak az ablakát, amelyben utaztak.

Lévai Katalin nyolcadmagával ült be egy rendőrautóba a melegfelvonulás után. A politikus elmondta: egy tenyérnyi követ dobtak az autóra, aminek betört az üvege. Az üvegszilánkok több utasra ráhullottak, de senki sem sérült meg. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője szerint nem a szeméylüket érte a támadás.

Lévai Katalin egyébként azt mondta a Független Hírügynökségnek: nem csak emiatt az eset miatt aggódik, hanem az egész szombati nap lincshangulata miatt. A politikus minden lehetséges fórumon tiltakozni fog a szombaton történtek miatt.


18.36 Kuka-barikádot emeltek a Városligeti fasornál

A Városligeti tónál fél hat után már feloszlatták a rendőrök a dobálózó tömeget, de fél hét előtt újabb maszkos, félmeztelen fiatalemberekből álló csoport jelent meg a Városligeti fasornál. A Meleg Méltóság Menet résztvevői erős rendőri biztosítás mellett a felvonulás utáni további rendezvényeiket tartják az 56-osok terén.

Tőlük alig száz méterre jelent meg egy körülbelül 50 fős csoport és kukákból, szelektív-hulladékgyűjtő konténerekből barikádot építettek. A rohamrendőrök közeledtére eltűntek. A csoport kiment az Andrássy útra, ahol a Munkácsy Mihály utcánál feldöntötték a sugárút teljes hosszában felállított kordont, ami dominőként dölt össze, egész a Hősök teréig - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.


17,45 Összecsapás a Városligeti tónál - 40 felett az előállítottak száma

Összecsaptak a rendőrök és a Meleg Méltóság Menet elleni tüntetők a Városligeti tó felett átívelő hídon. A rendőröket nagy darabokra széttört kövekkel dobálják folyamatosan. Amikor a dobálók közelebb kerülnek a rendőrökhöz, a sorfal mögül tucatnyi egyenruhás ront elő és elfogják a rendbontót.

A rendőrsorfal egyébként már előrenyomult a Városliget M3-as felőli széléhez. Több csapat rendőr a ligetbe is behatolt, mert a zavargók egy része a fák között keres búvóhelyet - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy eddig a felvonulás kezdete óta több mint 40 embert állítottak elő a rendőrök.

A Hősök terén az összecsapás közben eddig két rendőr sérült meg. A rendőrök térdsérüléseket szenvedtek. Azt, hogy kik és hányan sérültek meg eddig összesen, még nem tudni - tette hozzá Tafferner Éva.


17,30 Vegyi anyagokat, savakat foglaltak le az Andrássy úton
Ismeretlen összetételű vegyi anyagokat, palackokba töltött savakat, Molotov koktélokat foglaltak le a rendőrök a Meleg Méltóság Menet elindulása előtt az Andrássy út egyik nem használt lakásában.

A lakásban hat férfi volt, a különböző palackok mellett gyúlékony anyaggal töltött tojások is voltak náluk. A hat férfit előállították, ellenük közveszély okozás kísérlete gyanújával eljárás indult - mondta el a Független Hírügynökségnek Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrség gyanúja szerint a lakás Andrássy útra néző ablakából a savas palackokkal és Molotov-koktélokkal a Meleg Méltóság Menet résztvevőit akarták megdobálni.


17,20 Oszlatás a Hősök terén
Több tucat ember a díszburkolat darabjaival, palackokkal, füstfáklyákkal kezdte dobálni a Meleg Méltóság Menetet biztosító rendőröket. A rendőrök többszöri felszólítás után, negyed hatkor vízágyúkkal megindultak a tüntetők felé.

A rendőrök ismét könnygázt vetettek be, míg a szétszaladó ellentüntetők folyamatosan dobálták őket. A rohamrendőrök elfoglalták a Hősök terét, a Városligeti tó felett átívelő hídnál már a vízágyút és könnygáz-gránátokat is használtak.


17,15 A díszburkolatot szedik fel a Hősök tere környékén a melegek ellen tüntetők
A Kodály köröndnél találkozott a Meleg Méltóság Menet és az egyik, az Andrássy út szervízútján, a melegekkel szemben, a kordon túloldalán vonuló ellentüntetők csapata. A menettel szemben, a szervízúton érkező demonstrációt Tomcat, a szélsőséges nézeteiről ismert blogger szervezte.

A két menet a Kodály körönd két oldalán kerülte el egymást, komolyabb incidens nem történt. A Meleg Méltóság Menet a Hősök tere felé tart, ahol rendőrsorfal várja őket, illetve egy több tucat emberből álló csoport, akik közül többen a tér környékének díszburkolatát szedik fel - tájékoztattak a Független Hírügynökség helyszíni tudósítói.


16,45 Tojászáporban vonul a Meleg Méltóság Menet
Az Oktogonhoz, az ellentüntetők gyülekezési helyéhez érkezett szombaton délután fél ötkor a Meleg Méltóság Menet felvonulása. A kordonon kívülről tojászápor és kiabálás fogadta őket.

A rohamrendőrök felsorakoztak a kordonoknál, áthatoltak rajtuk, majd a Liszt Ferenc térről dobáló tömeget hátrébb szorították, ellenük palackos könnygázt vetettek be - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A rendőrség közben arról tájékoztatott, hogy a negyed órával előbb, az Aradi utcánál történt incidensnél a körülbelül 50 fős, a rendőröket dobáló csoport felgyújtott egy rendőrautót, de a lángokat sikerült idejében eloltani. Az Aradi utcából 10 embert állítottak elő.


16,30  Elindult a Meleg Méltóság Menet
Elindult az Erzsébet térről szombaton délután, nem sokkal négy óra után a Meleg Méltóság Menet. A körülbelül 3-400 felvonuló között ott van Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője, Szetey Gábor, egykori államtitkár és Lévai Katalin, szocilaista Európa-parlamenti képviselő is.

A teljesen lekordonozott Andrássy úton a kordonok mentén, főleg az Oktogonnál ellentüntetők várják a felvonulókat.


16,24 Megdobálták a rendőröket az Oktogonnál
Palackokkal dobálta meg a Meleg Méltóság Menet biztosításában résztvevő rendőröket egy körülbelül 50 fős csoport az Oktogonnál szombaton délután.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítójának tájékoztatása szerint a vélhetően focidrukkerekből álló csoport az Aradi utcából, az Andrássy úton felállított kordonok külső oldaláról dobálózott. A rendőrök ekkor avatkoztak közbe, palackos könnygázt is bevetettek, mire a csoport meghátrált.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy az Oktogonnál kisebb hangoskodó, dobálózó csoport volt, de a rendőrök urai voltak a helyzetnek.


16,20 Rendőri akció az Oktogonnál - rendőrségi kisbuszt gyújtottak fel
Felgyújtottak egy rendőrségi kisbuszt Budapesten, az Oktogonnál a melegfelvonulás ellentüntetői szombat délután. Három embert állítottak elő a gyújtogatás miatt.


2008. 07. 05. 15,50 Alig kétszáz ember gyűlt össze szombaton délután fél négyig

Szombat kora délutánig 145, a tilalom ellenére az Andrássy útnál hagyott autót szállított el a rendőrség az 56-osok terére.

Az Oktogonnál a rendőröknek vízágyúval és könnygázzal kellett oszlatniuk, mert pár tucatnyi tüntető dobálni kezdte őket.  

Alig kétszáz ember gyűlt össze szombaton délután fél négyig az V. kerületi Erzsébet téren, ahonnan a Meleg Méltóság Menet felvonulása indul. A rendőrség az Andrássy utat már teljesen lezárta, autók sehol nem hajthatnak fel rá - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A menet résztvevői a gyülekezőhelyre motozás után mehetnek be, a rendőrség így akarja kiszűrni az esetleges zavarkeltőket.

A Paulay Ede utcában és környékén civil ruhás rendőrök igazoltatják és vizsgálják át az embereket. A rendőrök begyűjtik a zavarkeltésre alkalmas tárgyakat, így például a nagyobb vízipisztolyokat is. A környéken lévő építési területeket körbekordonozták és lelakatoltatták a rendőrök, ezeken a részeken biztonsági őrök állnak. - számolt be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A környék lakóit a kényelmetlenségekre előre figyelmeztették a rendőrök, ennek ellenére többen felháborodtak, mert nehéz hazajutniuk. Az Erzsébet teret dupla kordon zárja el, a levegőből rendőrségi helikopterek figyelik a környéket.

Az Erzsébet térnél a rendőrség 20 csapatszállítója, rabszállítók várakoznak. A téren körülbelül 150 rendőr dolgozik. Az Andrássy úton még a kisebb kereszteződéseknél körülbelül 20-20 fős csapatokban várakoznak a bevetési ruhás rohamrendőrök. Nagyobb csapatösszevonás az Oktogonnál van.

Az Andrássy út környékén a rendezvényekre tekintettel már péntek éjszakától pakolási tilalmat is elrendeltek. Ennek ellenére szombaton délután három óráig 145, otthagyott autót szállítottak el a rendőrök az 56-osok terére, az Ajtósi-Dűrer sor környékére. Az elszállított járművekről a forgalomirányító központ telefonszámán lehet érdeklődni, a 354 18 99-es városi számon.
· Három ellendemonstráció kíséri a melegfelvonulást
· Demszky Gábor nyilatkozatban áll ki a meleg felvonulás mellett
· Forgalomkorlátozások Budapesten
· Kóka János nyílt levele a melegfelvonulással kapcsolatban
· Egyszerre lesz a melegfelvonulás és az ellentüntetés
·
Felvonulások világszerte Melegfelvonulások világszerte 2008. 07.04.

Forrás: Független Hírügynökség, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!