Magyarország

2008.05.19. 21:31

Együtt az Élő Tiszáért!

<p>Hidvégi-Üstös Pál 2006 őszén azzal a céllal úszta végig, a világon elsőként, a Tiszát, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a ciánszennyezés után a Tisza újra élő folyó. Bustynától Titelig, 852 kilométeren keresztül úgy megismerte a folyót és a mellette élő embereket, mint talán senki.</p>

Már ekkor biztos volt benne, hogy vissza fog térni a folyóhoz. Most elérkezett az újabb alkalom.

"Nem aludtam jól, átázott ruhánk és sárban tocsogtunk a készülődésnél, a vihar eláztatta a táborunkat a Fekete Tisza forrásnál, az ukrajnai hegyekben. Ennek ellenére nagy örömmel vágok nekik megint Tiszának, most száraz lábbal. 2006-ban nehéz volt végigúsznom a folyót különösen, amikor gennyesen kisebzett a vállam a neoprén ruhától és három napig csak egy kézzel tudtam úszni, vagy Zenta után a tengeri hullámzásban, esőben, ködben. De eddig egy küldetésemet sem adtam fel, a futást sem fogom” mondja Hidvégi-Üstös Pál, aki ma reggel, 2008. május 19-én elindult a Fekete Tisza forrástól, Kőrösmezőről, hogy több, mint 1050 kilométert futva tegyen meg egészen a folyó torkolatáig.

A futás célja, hogy a Tisza menti települések összefogását segítse, felhívja a figyelmet arra, hogy csak együtt vagyunk megfelelően erősek, hogy tegyünk az élő Tiszáért, a környezetvédelemért és a térség gazdasági fellendüléséért. A futás közel 25 napja során iskolások futnak, kerékpároznak, vagy éppen lovagolnak együtt majd Pállal, politikusok, civil szerveztek vezetői, ismert személyiségek futnak néhány száz métert az élő Tiszáért és a Tiszai összefogásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!