Magyarország

2008.04.12. 13:09

Szinte csak fogyatékossággal élőket alkalmaz egy budapesti szálloda

<p>Budapest - Szinte kizárólag megváltozott munkaképességű embereket alkalmaz egy budapesti hotel. A testi vagy mentális problémákkal küzdő emberek az állások 90 százalékát kapták meg, és bár a vezetés sok kritikát kapott az ötlet miatt, az első hónap tapasztalatai szerint új kollégáik kiválóan megállják a helyüket.</p>

Személyes indíttatásból alakították kimondottan befogadó munkahellyé a négycsillagos, fővárosi Hotel Pandát. A munkatársak 90 százaléka megváltozott munkaképességű ember, vagyis egy részük születése vagy balesete óta testi fogyatékossággal él, esetleg mentális problémái vannak. Ők dolgoznak a recepción, adminisztrációs és értékesítési feladatokat látnak el, de közülük kerülnek ki például a szobaasszonyok is - mondta a Független Hírügynökségnek Kocsy Béla, a Hotel Panda igazgatója.

A szálloda vezetői azért döntöttek a rendhagyó kezdeményezés elindítása mellett, mert egy közös barátjuk agydaganatban szenved. A megváltozott munkaképességűek helyzetével akkor szembesültek, amikor neki segítettek munkát keresni. Kiderült, hogy magasan kvalifikált emberek is legfeljebb papírokat hajtogathatnak vagy gépekkel tűzhetnek össze iratokat, miközben ennél sokkal komolyabb feladatokat is el tudnának látni - tette hozzá az igazgató.

A kezdeményezés elindítása előtt a vezetőség sok kritikát kapott a szállodaipar más képviselőitől, és ők maguk is féltek attól, hogyan reagálnak majd a vendégek a testi vagy mentális problémákkal küzdő munkatársaik jelenlétére.

Kocsy Béla a nyitás óta eltelt egy hónap tapasztalatai alapján azt mondja: alaptalan volt a félelmük, hiszen új kollégáik tökéletesen végzik a feladataikat, és a legnagyobb dicséret az, hogy a vendégeknek fel sem tűnt, hogy megváltozott munkaképességűek dolgoznak a szállodában.

A Hotel Pandát egy hónapja, felújítva nyitották meg újra Budán, a Pasaréti téren. A szállodai munkaterületeket teljesen akadálymentesítették, de a fotocellás ajtókon át kerekesszékkel is könnyedén be lehet menni az étterembe és a konferenciaterembe, illetve két szobát is ilyen elvek mentén alakítottak ki a vendégek számára - tette hozzá Kocsy Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!