Magyarország

2008.04.10. 14:36

Kóka békében szeretne válni

<p>Sem Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztése, sem pedig a tárcacsere nem vetődött fel az SZDSZ részéről javaslatként és nem is volt ilyen szándékunk - reagált Kóka János, az SZDSZ elnöke Gyurcsány Ferenc az Indexnek adott nyilatkozatára.</p>

A liberális politikus azt mondta, megérti, hogy Gyurcsány Ferenc utólag az SZDSZ-re kívánja hárítani a felelősséget a kialakult helyzetért, ők azonban nem szeretnének részt venni ebben az üzengetés-versenyben a miniszterelnökkel. "Váljunk el békésen, csendben, és kerüljük a hangos válópert, az ország stabilitása, kormányozhatósága ezt kívánja" - mondta Kóka János.

Kóka János európai körútjának helsinki állomásán azt mondta, soha nem rejtette véka alá az SZDSZ, hogy mi lehet a következménye a koalíciós szerződés felmondásának, de tárcacseréről, vagy Horváth Ágnes menesztéséről soha nem tárgyaltak. Kóka János hozzátette, távol szeretné magát tartani attól a vitától, hogy utólag ki hogyan emlékezik vissza a koalíciós tárgyalásokra, de az SZDSZ álláspontja végig az volt, hogy ki kell tartani a reformok mellett. Kóka János éppen

Matti Vanhanen finn miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után példaként említette azt is, hogy a közelmúltban Finnországban is minisztercsere történt és a koalíciós partner egyik politikusa kényszerült távozni. A finn miniszterelnök ennek kapcsán azt mondta, hogy bár joga lett volna ahhoz, hogy ő mentse fel a minisztert, az ő politika kultúrájukban elképzelhetetlen, hogy a koalíciós partnerrel való egyeztetés nélkül tegyék meg ezt. A finn miniszterelnök beszélt arról is, hogy 1990 körül, amikor összeomlott a Szovjetunió, úgy kellett Finnországban strukturális átalakításokat végrehajtani, hogy közben piacokat is veszítettek. Az akkori vezetés az emberek tiltakozása ellenére is végrehajtotta a gazdaság stabilizálásához szükséges lépéseket, és bár utána 8 évi ellenzékiség következett, úgy tudtak most visszatérni, hogy amit ígértek, azt végrehajtották.

Gyurcsány Ferenc interjúja

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!