Magyarország

2008.04.11. 17:13

Demonstrációk a Hollán Ernő utcában

<p>Háromnegyed ötkor megérkezett a Tomcat által összehívott demonstráló csoport a Hollán Ernő utcába.</p>

22 28

A rendőrség eddig 19 tüntetőt állított elő. Az előllított személyek közül két embert emeltek ki, bár a nevüket nem közölték: a Hollán Ernő utcai és a később tüntetések szervezőjét, a Tomcat néven ismert bloggert, és azt a férfit, aki megrugdosta a Szabadság téri szovjet emlékműre tett koszorúkat.

Azt egyelőre nem tudni, bevitték-e végül Budaházy Györgyöt is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem avatkozott be a Kossuth téri tüntetésen, mert a gyülekezési törvény szerinti tiltó ok nem állt fent, ezért nem volt lehetőség az összegyűlt tömeg feloszlatására.

A BRFK-nak egyébként nem volt elég ideje a Kossuth, a Szabadság térre és az Erzsébet hídhoz bejelentett demonstrációk biztosítására, így az erre vonatkozó bejelentéseket érdemi vizsgálat nélkül elutasította. A tömeg az esti órákban a Lánchídon, az úttesten vonult a Clark Ádám tér felé bejelentés nélkül, akadályozva a híd forgalmát.

Ez a demonstráció nem volt bejelentve, így a hatóságok szerint jogsértés történt.

Emiatt a Készenléti Rendőrség felszólította a tömeget a helyszín elhagyására. Akik ennek nem tettek eleget és nem hagyták el a helyszínt, azokat a rendőrség igazoltatta.

A rendőrség szerint jogszerűen jártak el, hiszen a demonstrálók csak a rendőri intézkedés, vagyis este 8 óra után jelezték, hogy 21 órától a Clark Ádám téren kívánnak demonstrációt tartani.

A rendőrség a közleményben cáfolja azokat a sajtóhíreket, amelyek kettős mércéről, illetve a jobboldali szervezetek diszkriminációjáról szóltak - többen felvetették, hogy a BRFK csak a Hollán Ernő utcai antifasiszta tüntetés bejelentőivel tett kivételt, azaz a gyülekezési törvény által meghatározott 3 napos bejelentési határidő után vette tudomásul a rendezvényüket.

A BRFK tavaly 8 esetben, idén pedig 68 alkalommal vett tudomásul olyan rendezvényeket, amelyeket a törvényes határidő után jelentettek be, vagyis nem 72 órával a kezdés előtt. Ezeknél kellő idő állt rendelkezésre az előkészítésére és a biztosításra - hangzik az indoklás.

20 38

Egy rendőrségi kisbuszba tették a Clark Ádám téren a Tomcat néven ismert bloggert, a pénteki tüntetések szervezőit, valószínűleg előállítják - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

A rendőrök felszólították a fővárosi Clark Ádám térre érkező demonstrálókat, hogy hagyják el a helyszínt, különben feloszlatják a tömeget. Rendőrautókkal zárták le a teret, ez valószínű dugót okoz majd a környéken. Kordont is felállítottak az Alagút előtt és a Lánchídnál. A tüntetőket arra kérik, hogy a Szentendrei út felé vonuljanak el - számolt be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Tomcat azt mondta: nem ért egyet az intézkedéssel, de ő is megkért mindenkit, hogy távozzon. A Clark Ádám tér Fő utca felőli oldalán több tucat tüntetőt körülvettek a rendőrök, és egyenként igazoltatják őket. A demonstrálók még mindig pár százan, a rendőrök ennél többen vannak.

20 22

Alig kezdődött el, már véget is ért péntek este nyolc óra előtt pár perccel a Roosevelt téri demonstráció Budapesten, amelyet a Tomcat néven ismert blogger szervezett.

A következő helyszín a Clark Ádám tér, ahová a Lánchídon keresztül mennek majd a tüntetők. Tomcat kért mindenkit, hogy egyesével, fegyelmezetten és ne "demonstráció-jelleggel" vonuljanak. Ennek ellenére többen az úttesten mennek, és feltartják a forgalmat. Továbbra is pár százan vannak a tüntetők, de a létszám folyamatosan csökken. Rendbontás a Roosevelt téren nem volt - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Közben rendőri erősítés érkezett az Erzsébet híd mindkét oldalára, miután a pesti hídfőhöz 30-50 tüntető indult el a Roosevelt térről. A Független Hírügynökség információi szerint a Clark Ádám térről az Erzsébet híd budai felhajtójához készülnek a demonstrálók.

Novák Előd, a Jobbik korábbi szóvivője a tömegnek azt mondta, hogy az Erzsébet híd közepére jelentett be rendezvényt péntek este 10 óráig, és ide várja a tüntetőket.

A Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK) pénteken, 18 óra 33 perckor érkezett bejelentés arról, hogy a Szabadság téren levő tömeg demonstrációt kíván tartani az Erzsébet hídon. "A Budapesti Rendőr-főkapitányság közigazgatási hatósági végzést hozott, a bejelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasította" - olvasható a BFRK rövid közleményében.

19:50 Tovább vonulnak a tüntetők

A Szabadság téri tüntetés is véget ért péntek este, nem sokkal fél nyolc után a fővárosban. A demonstrálók a Tomcat néven ismert blogger felszólítására a Roosevelt térre mennek, a tömeg még mindig több száz fős - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

A Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK) pénteken, 18 óra 33 perckor érkezett bejelentés arról, hogy a Szabadság téren levő tömeg demonstrációt kíván tartani az Erzsébet hídon.

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság közigazgatási hatósági végzést hozott, a bejelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasította - olvasható a BFRK rövid közleményében.

19:13 Rendbontás a Szabadság téren

Több tüntető átmászott a a szovjet emlékművet körülvevő kordonon, és szétdobálták az ott levő koszorúkat Budapesten, a Szabadság téren. A demonstrálók több fotóst a földre tepertek, mert nem akarták, hogy azok fényképeket készítsenek.

A tüntetők sörösüvegekkel, tojásokkal is megdobálták az emlékművet, amelyet körbevettek a rohamrendőrök - számoltak be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítói. Sérültekről egyelőre nem jött hír.

19:12 Kiürült a Hollán Ernő utca

Helyreállt a rend a fővárosi Hollán Ernő utcában, ahol péntek délután több száz demonstráló és ellentüntető állt szemben egymással. A Független Hírügynökség információi szerint a rendőrök 4 embert állítottak elő innen, egyebek mellett azért, mert nem tudták igazolni magukat, komolyabb incidens azonban itt nem történt. Délután 3-tól nagyjából este 6 óráig a 76-os és 79-es troli nem járt a Jászai Mari térig, de most már újra a megszokott útvonalon közlekedik mindkét járat.

A demonstrálók között ott volt többek között a tüntetést szervező Tomcat, valamint Budaházy György és Toroczkai László is.

Az antifasiszta tüntetők között volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Gerhard Schröder volt német kancellár, valamint számos szocialista és szabad demokrata politikus, köztük Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A rendőrség kordonokkal tartotta távol egymástól az újlipótvárosi utcában a két tábor tagjait, akik szidalmazták egymást, de verekedés nem volt.

19:05 A demonstrálók a Szabadság térre vonultak a Kossuth térről

A Kossuth térről a Szabadság térre vonultak át néhány perce a tüntetők Budapesten. A Tomcat néven ismert blogger háromnegyed hét előtt pár perccel jelentette be a Kossuth téren, hogy az ottani tüntetést befejezték, és megkérte a több száz fős tömeget: vonuljanak át a következő helyszínre, a Szabadság térre.

A tüntetők 10 perccel 19 óra, azaz a bejelentett időpont előtt érkeztek meg oda.

Az emlékmű és a Magyar Televízió székháza körül kordon van. A környező kisebb utcákban rendőrök várakoznak.

A Parlament előtt incidens nem történt - számolt be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

18:40 Több helyszínre akarnak bejelenteni tüntetést Tomcat-ék

Folyamatosan jelentenek be a rendőrségen újabb rendezvényeket a tüntetők, Pesten és Budán egyaránt - mondta a Tomcat néven ismert blogger a fővárosi Kossuth téren péntek este 6 óra után. A demonstrálók tervei szerint minden helyszínen körülbelül fél órát lesznek, ha a rendőrség felszólítja őket, átmennek a következő gyülekező helyre - tette hozzá. A Független Hírügynökség információi szerint az következő helyszín, 19 órakor, a Szabadság tér lesz.

A Parlament bejárata előtt sorfalat állnak a rohamrendőrök, kordon továbbra sincs, egy vízágyú viszont van a helyszínen. A Kossuth téren több százan vannak.

Az idő rövidsége miatt a rendőrség a pénteki Kossuth téri rendezvényre vonatkozó bejelentést elutasította - olvasható a rendőrség honlapján, a police.hu-n. "A Budapesti Rendőr-főkapitányságnak nem áll rendelkezésére elegendő idő az elvárható feltételek biztosítására, az idő rövidsége miatt a törvényben előírt kötelezettségének nem tud eleget tenni. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közigazgatási hatósági végzést hozott, a bejelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasította." - írja közleményében a BRFK.

Összetűzésről továbbra sem érkezett hír.

18:27 Több száz ember a Kossuth téren, a Hollán Ernő utcában elindultak a trolik

Már több százan vannak a fővárosi Kossuth téren, és folyamatosan jönnek újabb csoportok - jelentette Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. Ez a társaság demonstrált korábban a Hollán Ernő utcában a Tomcat néven ismertté vált blogger felhívására, ezután mentek át a Parlament elé. Polgár Tamás, azaz Tomcat megérkezett a helyszínre, és ott is beszédet mond. A Parlament bejárata előtt sorfalat állnak a rohamrendőrök, kordon továbbra sincs.

Közben a Hollán Ernő utcába váratlanul megérkezett Budaházy György, 15-20 emberrel, a rendőrök igazoltatják őket. Az utcában néhány antifasiszta tüntető szóváltásba keveredett Budaházyékkal. Néhány perce újra járnak itt a 76-os és 79-es trolik, miután egyre kevesebben vannak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az idő rövidsége miatt nem engedélyezte a pénteki Kossuth téri tüntetést, amelyet egy órája jelentettek be a szervezők - olvasható a rendőrség honlapján, a police.hu-n.

Összetűzésről eddig nem érkezett hír.

17:49 Oszlik a tömeg a Hollán Ernő utcában

A több száz demonstráló körülbelül kétharmada elindult a Kossuth tér felé arról a fővárosi tüntetésről, amelyet a Tomcat néven ismert blogger szervezett. Egy-két százan maradtak a Hollán Ernő utcában, illetve a Jászai Mari téren is várakozik néhány tucat ember.

Az ellentüntetők fele, több mint 200 ember van még a Hollán Ernő utcában. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök délután 5 óráig volt a demonstráció helyszínén - számolt be Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

A Kossuth téren eddig néhány tucat ember gyűlt össze. A Parlament körül egyelőre nincs kordon, igaz, rácsokkal megpakolt teherkocsik vannak a helyszínen.

Incidensről eddig nem érkezett hír.

17:15 Tomcat:a tüntetés elérte célját

Két jegyet vásárolt a Hungarica együttes koncertjére a Hollán Ernő utcai jegyirodában Tomcat és a Magyar Gárda egyik tagja. A pénteki tüntetést szervező blogger a jegyvásárlás után azt mondta: a demonstráció elérte a célját, mert megvásárolhatta a jegyeket.

Ugyanakkor megkért mindenkit, hogy menjenek át egy másik helyszínre: 18 órára a Kossuth térre bejelentettek ugyanis egy másik demonstrációt.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy rendőri csoportok is elindultak az új helyszínre.

17:10 Megkezdődött a demonstráció

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint néhány százan vesznek részt a rendezvényen. Tomcat jegyet vásárolt a Hollán Ernő utcai irodában. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is tervezte a jegyiroda meglátogatását, de erről a Köztársasági Őrezred lebeszélte.

Polgár Tamás, még a Jászai Mari téren azt mondta: a Magyar Gárda tagjai azért vannak jelen, hogy az esetleges provokátorokat kiszűrjék. A blogger megkért mindenkit, hogy ne kiabáljon, ne bántsák a kordokat, békésen demonstráljanak. Tomcat azt is jelezte: van nála egy kosár tojás, mert a tojásdobálás nem bűncselekmény - fogalmazott. Két perccel a Tomcat-féle csoport előtt érkezett a helyszínre Horn Gábor, akit kiabálással és fújolással fogadtak.

A Hollán Ernő utca másik oldalán az ellentüntetők is több százan vannak. Gerhard Schröder beszéde után távozott a demonstrációról, Gyurcsány Ferenc azonban feleségével együtt még a helyszínen maradt.

Közben Tomcat és a Magyar Gárda egyik tagja bement a jegyirodába és jegyet vásároltak a Hungarica együttes péntek esti koncertjére.

A helyszínen nagy a hangzavar, a tüntetők énekelnek és kiabálnak, amit az ellentüntetők tapssal próbálnak elnyomni.

Az előzményeket és a hozzá kapcsolódó véleményeket a szövegre kattintva olvashatják el!

  • Orbán szerint közrendi válság van az országban
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!