Magyarország

2008.04.09. 10:15

Az egészségbiztosításról szóló két népszavazási kérdést hitelesített az OVB

<p>Budapest - Az egészségbiztosítás átalakításáról szóló két népszavazási kérdést hitelesített kedd esti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).</p>

Az egyik kérdés kísértetiesen hasonlít az Albert házaspár, "TB-mentő népszavazásként" elnevezett kezdeményezéséhez. Mindössze egyetlen szó más. A kérdés úgy hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó üzleti alapon működő több pénztáras egészségbiztosítást".

A másik kérdés szintén a tervezett új rendszerrel kapcsolatos: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a biztosítottak szabadon választhassanak egészségbiztosítási pénztárat?".

Az OVB mindkét esetben azt állapította meg, hogy az aláírásgyűjtő ív a törvényben meghatározott formai és a feltenni kívánt kérdésre vonatkozó tartalmi követelményeknek megfelel.

A testület ezen kívül még több más kérdésről is tárgyalt, azokat azonban mind elutasították. Többet azért, mert nem volt egyértelmű. Volt olyan is, amely mögött burkolt alkotmánymódosító tartalmat állapítottak meg.
Érkezett egy olyan beadvány is például, ami törvényben határozná meg, hogy adómentesek legyenek a háztartásoknak a megújuló energia-felhasználáshoz szükséges berendezések. Az OVB azonban ezt is elutasította arra hivatkozva, hogy a kérdés félrevezető, mert azt sugallja, hogy a kezdeményezésben szereplő javaslatot nem csupán megtárgyalni, hanem elfogadni is köteles az országgyűlés.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!