Magyarország

2008.03.12. 15:17

Kikelet Józsefvárosban - duplán hamis ruhák, zárjegy nélküli szesz

<p>Budapest - Tizenkétmillió forint értékű árut foglaltak le a pénzügyőrök szerdán a Józsefvárosi piacon és egy közeli áruházban az adóhivatallal és az ÁNTSZ munkatársaival közös akcióban.</p>

A razzia a "Kikelet" fedőnevű fogyasztóvédelmi célú akció része volt.

A három szervezet közös akciója délelőtt az adóhivatal civil munkatársainak próbavásárlásával kezdődött, majd a pénzügyőrök és az ÁNTSZ munkatársai folytatták az ellenőrzést. A kora délutáni, előzetes eredmények szerint nyolc bűncselekményt - áru hamis megjelölése - és három, szerzői jogokkal kapcsolatos, illetve jövedéki szabálysértést fedtek fel a pénzügyőrök. 12 millió forint értékű árut foglaltak le.

A 31-es kisáruház területén lévő árusító konténerek egy része zárva volt. A pénzügyőrök azonban erre is felkészültek. A bezárt konténerek résein endoszkópos berendezéssel - világítással is rendelkező, mozgatható mini kamerával - néztek be. Előfordult, hogy a konténer tulajdonosa nem került elő, akkor flexszel kellett levágni a lakatot. Ezekből hamisított márkajelű ruhák kerültek elő. Két büfében találtak zárjegy nélküli alkoholt is. Az adóellenőrök az akció első két órájában 14 árusnál találtak valamilyen szabálytalanságot. Ugyanebben az időben két vendéglátósnál az ÁNTSZ munkatársai is hibát találtak.

A hamis ruhák között voltak duplán meghamisítottak is A hatóságokkal együtt dolgozó, névtelenséget kérő szakértő a Független Hírügynökség munkatársának elmondta, hogy ez a leggyakoribb trükkje a ruhahamisítóknak. Lényege hogy például egy ismert márkajelet hamisítanak a ruhára - főleg cipőkre - és a márkajelre rávarrnak egy másik, ismeretlen emblémát. Ezt azért csinálják, mert így biztonságosan szállíthatják, hozhatják be az országba az árut. Eladáskor azután leveszik a hamis jelzést takaró emblémát és márkás cipőként adják el. Természetesen nincs köze a valódi márkához az ilyen árunak. A szerdai akcióban egyébként találtak ilyen módszerrel meghamisított cipőket.

Az csak később, a pontos összesítés után után derül ki, összesen mennyi szabálytalanságra derült fény az összes résztvevő hatóság vizsgálatainál, illetve hogy pontosan mennyi árut és milyen értékben foglaltak le. Az akció pénzügyőr parancsnoka azt mondta, hogy egy átlagos napon 5-20 millió forint közötti értékben foglalnak le különböző termékeket a Józsefvárosi piacon és környékén.

Kapcsolódó cikkek:

Másfél tonna engedély nélkül készített húsárut találtak
Másfél tonna engedély nélkül előállított húskészítményre bukkant az élelmiszerellenőrző hatóság a Pest megyei Inárcson kedden.

Kikelet Hadművelet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
A decemberi fogyasztóvédelmi akció, a Csillagszóró Hadművelet után Kikelet fedőnéven újabb országos razziát kezdtek a hatóságok a húsvéti ünnepek előtt, 35-40 ezer (főleg sonka, tojás, csoki) ellenőrzést terveznek március végéig.

Csillagszóró hadművelet
Több mint 175 millió forint bírságot szabtak ki az elmúlt egy hétben Csillagszóró hadművelet során.

A Csillagszóró szikrái - üzletbezárások a hadművelet után
A vám- és pénzügyőrség négy olyan üzletet záratott be csütörtökön és pénteken, ahol még a Csillagszóró Hadművelet idején, decemberben tartottak ellenőrzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!