Magyarország

2008.03.29. 08:31

Ki fizeti majd az életjáradékot? - Magyar Nemzet

<p>Budapest - Pert indított a Fővárosi Főügyészség a Hild Zrt. ellen az életjáradék-szerződésekkel kapcsolatban - írja a Magyar Nemzet. Az ügyészség a szerződési feltételek egyes "tisztességtelen" rendelkezései miatt vizsgálódik, ám ez nem azt jelenti, hogy a szerződések jogszerűtlenek lennének.</p>

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) már két évvel ezelőtt jelezte, hogy megfelelő törvényi szabályozás híján nincsenek meg a szükséges jogi és pénzügyi garanciák. Nem szabályozott például, hogy mi a teendő, ha szolgáltató nem fizeti rendszeresen a járadékot - írja a lap.

A szerződésekben ugyanis fel kellene tüntetni, hogy ilyen esetben a tulajdonjog visszaszáll az eredeti tulajdonosra.

A PSZÁF arra is felhívta a szerződők figyelmét, hogy az életjáradéki- és a halálig tartó haszonélvezeti jogról is rendelkeznie kell a szerződésnek, miközben a szerződő feleken kívül más név nem szerepelhet az ingatlan tulajdoni lapján.

A Pénzügyminisztérium arról tájékozatta a lapot, hogy már! készül a törvényi szabályozás, ám azt nem lehet tudni, hogy mikorra rendezik a több ezer életjáradék jogi hátterét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!