Magyarország

2008.03.04. 16:45

Göncz Kinga a magyar-svájci együttműködés fejlesztéséről tárgyalt

<p>Bern - A svájci külügyminiszterrel tárgyalt kedden Bernben Göncz Kinga.</p>

A magyar diplomácia vezetője a kétoldalú együttműködés fejlesztéséről folytatott megbeszéléseket Micheline Calmy-Rey külügyminiszterrel, André Bugnonnal, a parlament alsóházának elnökével, valamint Christine Egerszegi-Obristtel, aki tavalyig az alsóház elnöke volt, most pedig felsőházi tag.

Göncz Kinga a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy hosszú listát állítottak össze azokról a területekről, amelyekben fejleszteni lehet az együttműködést. Svájc például most fog csatlakozni a schengeni határellenőrzési rendszerhez, ezért érdekli Magyarország tapasztalata.

"Svájcban modellértékű a kisebbségvédelmi gyakorlat, a különböző etnikumok ismerik és tisztelik egymás nyelvét, kulturáját" - mondta Göncz Kinga. Hozzátette, hogy meg fognak hívni magyarországi konferenciákra svájci kisebbségvédelmi szakértőket.

Göncz Kinga méltatta, hogy Svájc 131 millió svájci frankos (21,8 milliárd forintos) segélyt folyósít idén Magyarország számára a magyar-svájci kapcsolatok fejlesztésére. Testvérvárosok, kórházak, egyetemek együttműködésére lehet fordítani az összeget.

Göncz Kinga kiemelte, hogy az alsóház elnökének, André Bugnonnak személyes gyerekkori emlékei vannak az 1956-os magyar menekültek svájci befogadásáról. Christine Egerszegi-Obrist felsőház tagnak pedig magyar a férje, a család egy része Magyarországon él, így a politikusasszony személyes összekötő kapocs lehet a két ország között.

Göncz Kinga hétfőn Genfben részt vett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának közgyűlésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!