Magyarország

2008.02.26. 16:20

Kiköpte a fogait az allergiás

<p>Nyíregyháza - Mostanság két ember létezik. Az aki allergiás és olyan aki majd ezután lesz. Sokan a civilizációs ártalmakat, a szmogot, a helytelen életmódot, a legyengült immunrendszerünket teszik felelőssé a betegségért. <dia width="650" height="690" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kik_pte_a_fogait_az_allergi_s_2008_02_26_/index.shtml , SERIE ,650,690)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Kiköpte a fogait az allergiás 2008.02.26." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-orvos%20valaszol%20RT_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Az orvos válaszolt: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Allergias%20lettem%20RT_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Allergiás lettem: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-korkerdes%20RT_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

16:15: Egy kis porral kezdődött Pécsett

Pécsett, a Szt. István téren, a Löwey Klára Gimnázium mellett 1986 augusztusában történt, hogy egy finom fuvallat egy kevés port fújt az arcomba – emlékezik a két évtizeddel ezelőtti időre Takács László, a Regionális Agrárinnovációs Központ ügyvezető igazgatója.

– Ott nyaraltunk, s akkor még semmire sem gyanakodtam, habár úgy tüsszögtem, mint egy gépágyú. Néhány nappal később – már itthon – erősen könnyezett és viszketett a szemem. Irány a szemorvos, ahol diagnosztizálták: ez bizony allergia. Abban az időben virágzott a parlagfű. Előtte nem is igen hallottam még az allergiáról. Azóta pedig úgy alakítom az életem, a programjaim, hogy augusztus közepétől október végéig ne okozzon nagyobb gondot az allergiaszezon.
Most már igazán jó gyógyszerek kaphatók, amelyek csökkentik az allergiát. Ezeket rendszeresen szedi Takács László, de esetében az eltelt időszak alatt asztmatikus tünetek is kialakultak. Nem könnyű ezekkel együttélni. Egy erősebb fizikai terhelés után bizony csak kapkodja a levegőt.
– Azt vettem észre, a tengerparti sós levegő nagyon jó hatással van az allergiámra – folytatja. – Már másnapra elmúlik, s hazaérkezés után is hetekig érzem a jótékony hatását.
A parlagfűszezonra pedig előre készül Takács László: olyankor gyakrabban vásárol papírzsebkendőt és állandóan van tartalék is. A szűkebb és tágabb családban egyedül ő érzékeny a porra, a pollenre.

15:00: Dobogósok vagyunk az allergiások számát tekintve

Ahogy megérkezett a jó idő, nap-mint nap egyre több a beteg az vizsgálatokon - kezdte dr. Csajbók Valériaallergológus főorvos. Február végén a mogyoróbokor és az égerfa virágba borulásakor megkezdődik a szezon az arra érzékenyeknél. Egyre többen panaszkodnak szemviszketésre, orrfújásra, könnyezésre, amelyek mind az allergia típusos tünetei. Influenzaszezon végén vagyunk, könnyen összekeverhető a két betegség. Akkor kell allergiára gondolnunk, ha a kellemetlen tünetek 2 hétnél tovább tartanak, illetve évről-évre ugyanazon időszakban térnek vissza.

A megyénk az allergia megbetegedések számát tekintve országos harmadik helyen áll. Nagy a parlagfű terhelés nálunk, és ez az allergén gyomnövény kifejezetten kedveli a mi homokos talajadottságainkat. Az allergia nem megelőzhető, a hajlam mindenkinél adott. A feladat a megelőzés, hogy a hajlam ne alakuljon át betegséggé, ne kerüljön a felszínre .Ha nem lenne allergén dolog, poratka, macskaszőr, gombaspóra, parlagfű, betegség sem lenne. De míg az előbbieket ki tudjuk szűrni a környezetünkből, addig ez a pollenek esetében nem megoldható.

A megelőzés tehát az immunrendszerünk erősítése, a sport, az egészséges táplálkozás, a csecsemőink anyatejjel való táplálása lehet. A betegség nem újkeletű, már az ókorban írtak róla, de a globális felmelegedéssel, a rengeteg vegyszerrel, a génkezelt élelmiszerekkel egyre több allergén jut a szervezetünkbe. Rengeteg inger ér minket az allergia pedig nem más, mint a mindezekre való fokozott válaszreakció.

9:56: A történelem számos alakjáról leírták, hogy valamilyen érzékenységben szenvedett. A feljegyzések alapján hatezer évvel ezelőtt élt Menész egyiptomi fáraó a méhcsípésre, Hippiász pedig az i.e. 5. században a virágporra volt érzékeny. Hérodotosz leírása szerint olyan erős köhögése és tüsszögési rohamot kapott, hogy fogait is kiköpte.

Bizonyos felvetések szerint III. Richárd célirányosan provokálta tüneteit. Földieper érzékeny volt, amely csalánkiütéseket okozott neki. A király –a szóbeszédek szerint- remekül ismerte panaszainak okát és azok kifejlődéséhez szükséges időt, így amikor valakit boszorkányságért vagy mérgezésért akart elítélni földiepret fogyasztott és az így keletkezett tüneteket használta bizonyítékként.

A mai vélemények szerint mostanság két ember létezik. Az aki allergiás és olyan aki majd ezután lesz. Sokan a civilizációs ártalmakat, a szmogot, a helytelen életmódot, a legyengült immunrendszerünket teszik felelőssé a betegségért. Mindenesetre egyre többen jelentkeznek kellemetlen tünetekkel orvosuknál. Számukra a tavasz nemcsak a verőfényes napokat, lenge ruhájú lányokat, hanem hónapokon át tartó köhögést, tüsszögést orrfolyást jelent.

Szakembert kérdezünk arról, megelőzhető-e az allergia, hogyan enyhíthetjük a tüneteket, várható e gyógyulás ha egyszer megbetegedtünk?

Kapcsolódó cikkek:

- Pók Viktória, Sipos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!