Magyarország

2007.12.05. 17:19

Vonalkódos zárjegy bevezetése

<p>2008. július 1-jétől kerül bevezetésre a felhelyezett, vonalkódos zárjegyekről a zárjegyfelhasználók napi adatszolgáltatása.</p>

Az új rendelkezés valamennyi zárjegy-felhasználóra kiterjed, vagyis az adóraktár-engedélyeseken (gyártókon) kívül az importálókra, a bejegyzett/nem bejegyzett kereskedőkre és a közösségi kereskedőkre is vonatkozik (vagyis kizárólag az alkoholterméket előállító gazdálkodókra, illetve az alkoholterméket belföldre behozó vagy importáló gazdálkodókra).

A fő szabály szerint a zárjegy felhasználását követő napon kell az adatszolgáltatást a vámhatósághoz teljesíteni.

A bejegyzett/nem bejegyzett kereskedő és a közösségi kereskedelmi tevékenységet folytató jövedéki engedélyes kereskedő, ha a zárjegyet nem belföldön, hanem más tagállamban helyezték fel, az azt követő napon köteles az adatszolgáltatásra, amikor az alkoholterméket belföldön – a bejegyzett/nem bejegyzett kereskedő a kísérő okmányon feltüntetett rendeltetési helyen – átvette, vagy a közösségi kereskedő belföldre beszállította vagy beszállíttatta.

Az importálónak legkésőbb az alkoholtermék vámjogi szabad forgalomba bocsátásának napját követő napon kell teljesíteni az adatszolgáltatást.

Amennyiben a vámhatóság a zárjegyfelhasználók tevékenységének ellenőrzése során olyan körülményt tár fel, amelynek alapján joggal feltételezhető jövedéki visszaélés elkövetésének veszélye, az adatszolgáltatásra a tárgynapot követő nap helyett rövidebb határidő is előírható.

Az adatszolgáltatási kötelezettség kizárólag a zárjegy-felhasználókra (adóraktár-engedélyese, importálókra, bejegyzett/nem bejegyzett kereskedőkre, közösségi kereskedők) terjed ki, a kiskereskedőkre és az import- és/vagy közösségi kereskedői engedéllyel rendelkező személyeken túli nagykereskedőkre nem.

Budapest, 2007. december 5.
Sipos Jenző ezredes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!