Magyarország

2007.12.30. 12:28

Év végi összefoglaló - 2007 november

<p>Az idei év hazai eseményei közül most a novemberrel foglalkozunk részletesebben.</p>

November 7-én figyelmeztető sztrájkot tartottak a vasutasok 38 mellékvonal tervezett megszüntetése ellen, a járatkimaradások és késések több mint 600 belföldi és nemzetközi járatot érintettek. November 21-én újból sztrájkoltak a vasutasok, de a munkabeszüntetéshez országszerte csatlakoztak többek között pedagógusok, buszvezetők, egészségügyi, színházi és villamosenergia-ipari dolgozók is. A sztrájkot a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok szervezte, hogy így tiltakozzanak a több-biztosítós modell és a nyugdíjrendszer átalakítása miatt. Kákosy Csabát jelölték új gazdasági miniszternek a távozó Kóka János helyett, elítélték a felgyújtott magyarcsanádi lány gyilkosát és ítélet született az Energol-ügyben is.

Fokozott jegyellenőrzés a vonatokon
November 1-től két hónapos fokozott országos jegyellenőrzésbe kezdett a vonatokon a MÁV Start Zrt. a jegy vagy bérlet nélkül utazók kiszűrése érdekében A szigorítás jegyében több ellenőr vizsgálja a jegyek, bérletek érvényességét, az igénybe vett kedvezmények jogosultságát, és a távolságra vonatkozó érvényességet.
15 év börtön a magyarcsanádi lány gyilkosának
Jogerősen 15 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla november 7-én azt a makói fiút, aki még 2006 július 20-án megerőszakolt, kirabolt, majd felgyújtott Makó mellett egy 18 éves magyarcsanádi lányt. Pénzes Henrietta három héttel később a kórházban belehalt sérüléseibe. A táblabíróság ítéletvével egy évvel súlyosbította az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság ítéletét. A lány meggyilkolásakor még csak 15 éves fiú a fiatalkorúakra kiszabható maximális börtönbüntetést kapta.

Sztrájkoltak a vasutasok
November 7-én reggel 6 órakor kezdődött a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) által meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájk. A munkabeszüntetés alatt nem járt a személy-, a teher- és a nemzetközi vonatok többsége. A vasúttársaság tájékoztatása szerint a járatkimaradások és késések több mint 600 szerelvényt érintenek szerdán. A közlekedés másnap reggelre állt helyre a vonalakon. Az érdekvédők 38 mellékvonal tervezett megszüntetése ellen tiltakoztak.

Újjáalakult az MSZP kiskunhalasi alapszervezete
104 taggal újjáalakult november 10-én a Magyar Szocialista Párt kiskunhalasi alapszervezete, az elnök Várnai László polgármester lett. A kiskunhalasi alapszervezetet a párt országos etikai bizottsága azért oszlatta fel október 13-án, mert a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag János nem mondott le a Bács-Kiskun megyei területi szövetség ügyvezető alelnöki és a kiskunhalasi szervezet elnöki posztjáról, amelyet a fantomtagok szavazataival szerzett meg. A halasi szervezet feloszlatásával Zuschlag János párttagsága és minden választott párttisztsége megszűnt.

Adóváltozások
Az Országgyűlés november 12-i ülésén elfogadta a 2008-as adóváltozásokat szabályozó törvénymódosításokat. A legfontosabb változás a büntetési tételek örszörösére emelése.
A jelenlegi, magánszemélyek esetén 100 ezer, cégeknél pedig 200 ezer forintos mulasztási bírság 2008-tól fél,- illetve egymillió forintra emelkedik. Az is eldőlt, hogy 2009-től az önkormányzatok csak értékalapon vethetik ki az ingatlanadót, ami lakásoknál az érték fél, egyéb ingatlanoknál pedig másfél százaléka lehet. További újdonság többek között, hogy jövőre emelkedik a természetbeni juttatások adómentes határa: a melegétel-utalványok értéke tízről tizenkétezer, a hidegétel-utalványoke ötről hatezer forintra nő. Jövőre a 15,5 százalékos munkavállalói tb-járulék másképp oszlik meg: a nyugdíjjárulék 8,5 helyett 9,5 százalékra nő, míg az egészségbiztosítási járulék hétről hatra csökken.

Ítélet az Energol-ügyben
Hat vádlottat letöltendő, hetet pedig felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt első fokon november 14-én a Pesti Központi Kerületi Bíróság az Energol-ügyben. 5 vádlottat felmentettek. A kiszabott letöltendő börtönbüntetések közül a legsúlyosabb 1 év 8 hónap, a felfüggesztettek közül pedig 2 év. A legtöbben - közöttük a kecskeméti maffia-perben 12 év fegyházra ítélt Radnai László - 1 év 2 hónap és másfél év közötti büntetést kaptak adócsalásért. A 18 vádlottat sok száz milliós adócsalással vádolták. Azt elkövetők az eredeti vádirat szerint összesen több mint 6 milliárd forintos kárt okoztak, de ennek nagy részét nem sikerült bizonyítani. A büntetőper 2003 júniusában kezdődött, de 2005-ben bírócsere miatt újra kellett kezdeni a tárgyalást.

Engedély nélkül tüntettek
32 tüntetőt, köztük két újságírót állítottak elő a rendőrök a Magyar Önvédelmi Mozgalom engedély nélküli demonstrációjáról november 17-én Budapesten, a Batthyány-örökmécsestől. Tömegoszlató eszközöket nem vetettek be és nem is sérült meg senki.
A Hold utca és a Báthory utca kereszteződésénél lévő emlékműnél délután négy után körülbelül 50 demonstráló és szimptizáns gyűlt össze a Magyar Önvédelmi Mozgalom naggyűlése után, amelyet a Magyarok Házában tartottak. A két újságíró panaszt emelt a rendőrség eljárásával szemben. A hvg.hu és az Index munkatársa kifogásolta: a rendőrök annak ellenére előállították, hogy igazolták magukat, nem tüntetnek, hanem munkájukat végzik.

Kákosy az új gazdasági miniszter
Kákosy Csabát javasolta november 20-án új gazdasági miniszternek az SZDSZ ügyvivői testülete. A távozó Kóka János kabinetvezetőjét egyhangú szavazással jelölték. Kóka János július közepén jelentette be, hogy év végével lemond miniszteri posztjáról. Döntését azzal indokolta, hogy teljes erejével az SZDSZ vezetésére kíván koncentrálni, egyúttal átvenné a frakció vezetését is. Kákosy december 3-án letette miniszteri esküjét a Parlamentben.

Újból sztrájkoltak
November 21-én újból sztrájkoltak a vasutasok, de a munkabeszüntetéshez országszerte csatlakoztak többek között pedagógusok, buszvezetők, egészségügyi, színházi és villamosenergia-ipari dolgozók is. A munkabeszüntetéseket a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok szervezte, hogy így tiltakozzanak a több-biztosítós modell és a nyugdíjrendszer átalakítása miatt. A LIGA Szakszervezetek 82 tagszervezetével együtt több mint 130 szervezet támogatta a Szolidaritás Napját, közülük azonban nem mindenki sztrájkolt.
Este több ezren gyűltek össze a napközbeni sztrájkokat lezáró Kossuth téri demonstráción. Az engedélyezett megmozdulás nem sokkal este nyolc óra előtt befejeződött, azonban több száz tüntető a helyszínen maradt. Az engedély nélküli tüntetést a rendőrök feloszlatták, több embert előállítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!