Magyarország

2007.12.08. 17:48

Népszavazás - Négy újabb felülvizsgálati kérelem érkezett

<p>A határidő lejártáig, szombat délután 4 óráig összesen 5 felülvizsgálati kérelem érkezett az Országos Választási Irodához az OVB szerdai határozatai ellen, amelyekkel hitelesítették a Fidesz népszavazási kérdéseihez összegyűjtött aláírásokat.</p>

Ezek közül egy felülvizsgálati kérelmet, amelyet még pénteken adtak be, már el is utasított a Legfelsőbb  Bíróság. A határidő lejártáig beérkezett négy újabb felülvizsgálati kérelmet hétfőn adják át a Legfelsőbb  Bíróságnak, amely három napon belül dönt - mondta a Független Hírügynökségnek szombaton délután Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője.

A pénteki kérelmet egy magánszemély nyújtotta be, ezt a választási iroda továbbította a Legfelsőbb  Bírósághoz, amely még aznap elutasította azt. A bíróság végzésében az olvasható: a kérelmet H. Zs. ügyvéd nyújtotta be, aki szerint az OVB határozatai azért jogsértőek, mert nem megfelelő matematikai és statisztikai módszereket használtak a hitelesítéshez. A Legfelsőbb  Bíróság a kifogást nem ítélte megalapozottnak, így az OVB határozatait helybenhagyta.

Az OVB szerdán hitelesítette a vizitdíjról, kórházi napidíjról és tandíjról szóló népszavazási kérdésekhez összegyűjtött aláírásokat. A törvény szerint ezeket a határozatokat 3 napig lehet megtámadni, tehát ebben az esetben szombat délután 4 órakor járt le a határidő. A Legfelsőbb  Bíróság 3 napon belül dönt a felülvizsgálati kérelmekről, a végzés ellen már nem lehet fellebbezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!