Magyarország

2007.12.23. 08:56

Újra növekvő pályán az ország gazdasága

<p>2009-re már egy önbizalmában megerősödött, növekvő gazdaságú ország lesz Magyarország- fogalmazott Gyurcsány Ferenc kormányfő a Vasárnapi Híreknek adott karácsonyi interjújában.</p>

A miniszterelnök szerint egy nem könnyű út nehezebbik felén jutottunk túl: az emberek még nem feltétlenül érzik a reformok pozitívumait, mert bérük, nyugdíjuk reálértéke csökkent. A kormányfőnek ugyanakkor nincs kétsége a felől, hogy egy-két éven belül sokan megértik majd, hogy megérte áldozatot hozni.

A miniszterelnök elégedetten beszélt arról, hogy az egészségügyi törvény december 17-i végszavazásakor a koalíciós képviselőknek nem szállt inába a bátorság. Nem külső nyomásra reagált bizalmi szavazásnak tekinti a döntést, hanem a szocialisták belső szakmai, politikai meggyőződése eredményének. A miniszterelnök azt mondta, hogy csak ijesztgetni akarnak azok, akik azt mondják, hogy az új törvény hosszabb távon kijátszható, és a pénztárak kisebbségi tulajdonosai kerülhetnek idővel domináló helyzetbe. Az ellenzék tudja, hogy a bizonytalanság a legpusztítóbb, ezért el akarják hitetni az emberekkel, hogy több-biztosítós rendszer lesz, és hogy megszűnik a nemzeti kockázatközösség. Pedig a cél épp ennek az ellenkezője. Azt akarják, hogy mindenki jó minőségű szolgáltatáshoz jusson.

Új egyetemi klinikák épülnek majd Pécsett és Szegeden, és új járóbeteg központokat is átadnak majd olyan régiókban, ahol eddig semmilyen ellátás nem volt. Fontos változás lesz, hogy ezentúl nem az emberek keresik majd az orvosok, a kórházak és a rendelők kegyeit: a pénztártörvénnyel a biztosított és a beteg kerül a középpontba. Több területen már korábban megjelent, hogy nem a "szolgáltató" diktál: autóhoz, telefonhoz sem úgy jutunk ma már, hogy a 70-es, 80-as években - fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc a jövőre nézve fontos feladatnak nevezte a koalíción belüli nyugalom megteremtését. Ez ugyanis szerinte alapvető a jó döntésekhez.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!