Magyarország

2007.11.25. 12:51

Sok a gyerek, kevés a befogadó szülő

<p>Évente csaknem kétezer kiskorú vár örökbefogadásra Magyarországon, közülük azonban átlagosan csak hétszáznak sikerül örökbefogadó szülőt találni, és 10-15 százalékuk más országban talál új otthonra.</p>

Az elhatározástól a megvalósulásig a szülőknek embert próbáló utat kell végigjárniuk - írja a Vasárnap Reggel. A legtöbb házaspár inkább eltitkolja a környezete elől az örökbefogadást, nem ritka, hogy inkább lakóhelyet vált a család, minthogy felvállalja a szomszédok előtt - mondta lapnak Molnár László, a Budapest Főváros Önkormányzat Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatának (Tegyesz) igazgatója.

Csak cselekvőképes, nagykorú fogadhat örökbe gyereket, és az is feltétel, hogy legalább 16, de legfeljebb 45 évvel legyen idősebb a kívánt gyermeknél. Alkalmassági vizsgálatokon - köztük egészségügyin - kell a leendő szülőknek részt venniük, valamint egy 21 órás felkészítő tanfolyamon. Az újszülött csecsemőkre és a három év alatti gyerekekre várakoznak a legtöbben.

Évente azonban átlagosan 20 esetben gondolják meg magukat az örökbefogadó szülők például magatartásbeli problémákra vagy nem megfelelő szülő-gyermek kapcsolatra hivatkozva - olvasható a lapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!