Magyarország

2007.11.30. 14:17

OÉT: továbbra sincs érdemi tárgyalás a jövő évi bérajánlásról

<p>Továbbra sem kezdődött el az érdemi tárgyalás a jövő évi bérajánlásról az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) pénteken.</p>

A megegyezést a szakmunkásbérminimummal kapcsolatos vita hátráltatja a munkaadói és a munkavállalói oldal között. A munkaadók addig nem hajlandóak tárgyalni a jövő évi béremelésről, amíg nincs megegyezés a szakmunkás bérminimumról, amely jövőre 86 300 forintra emelkedne az idei 75 400-ról egy 2005-ben kötött 3 éves megállapodás alapján. A munkavállalók 10 százalékos béremelést szeretnének jövőre. A kormány korábban 4,5 százalékot mondott, de a pénteki OÉT-ülésen jelezték: készek többet ajánlani.

A szakmunkás bérminimum 15 százalékos emelkedése számos ágazatban, például a kereskedelemben és a mezőgazdaságban, elviselhetetlen terhet jelentene a cégek számára a munkaadók szerint, ezért azt kérik, hogy júliusig csak 80 ezer forint legyen a szakmunkás bérminimum. A munkaadók ajánlatáról ágazati szinten folynak az egyeztetések, és amíg nincs megállapodás, addig a munkáltatók nem hajlandóak az általános bérajánlásról tárgyalni. A munkavállalókat képviselő szakszervezeti szövetségek szerint ez a magatartás lehetetlenné teszi, hogy megszülessen a jövő évi országos bérajánlás.

A kormányzati oldalt képviselő Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára jelezte, készek elmozdulni a korábbi, 4,5 százalékos ajánlatuktól, miután a konvergenciaprogram legújabb verziójában már 4,8 százalékos jövő évi inflációs adat szerepel a korábbi 4,5 százalékhoz képest. A növekedés nem pusztán a különbség, vagyis 0,3 százalékos lenne - tette hozzá az államtitkár. A kormánynak az a célja, hogy jövőre ne csökkenjenek a reálkeresetek - mondta Csizmár Gábor.

Dávid Ferenc, a munkaadói oldal szóvivője ismét hangsúlyozta: addig nincs egységes oldalálláspont a jövő évi bérajánlásról, amíg ágazati szinten nem állapodnak meg a szakmunkás bérminimumról. Közlése szerint a leginkább érintett, kereskedelmi és mezőgazdasági ágazatokban jól haladnak a tárgyalások. A munkáltatók egyébként az OÉT plenáris ülésén is tárgyalnának a szakmunkás bérminimum ideiglenes csökkentéséről, de ebbe a szakszervezetek nem egyeznek bele, mondván: érvényes megállapodás van az összegekről, és országos szinten semmi esetre sem mennek bele egy általános csökkenésbe. Maximum egyes ágazatokban fogadnák el a fél éves türelmi időszakot, ha az adott szervezetek képesek megállapodni.

A bértárgyalások hatodik fordulója a jövő héten lesz az OÉT plenáris ülésén, az ágazati egyeztetések azonban addig is folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!