Magyarország

2007.11.23. 08:05

Kiszolgált inkubátorral mentenek

<p>Szeged - Másfél évtizedes, az utóbbi időben egyre többször javításra szoruló inkubátor van a dél-alföldi régió koraszülötteit ellátó szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány rohamkocsijában.</p>

Az alapítvány Csongrád, Békés, Bács-Kiskun megyében és Jász-Nagykun-Szolnok déli részében végzi az életveszélyben lévő újszülöttek, koraszülöttek mentését. A feladatot mindössze egyetlen, 15 éves, speciálisan felszerelt rohamkocsival kénytelenek ellátni.

Az utóbbi években a rohamkocsit és néhány műszert sikerült ugyan megújítani, de az életmentő felszerelések egy része a másfél évtized alatt elhasználódott. Az inkubátor 15 éves pedig 5 évente cserélni kellene. A műszerek pótlására viszont nincs elegendő pénz, ezért bármikor tragédia történhet - írja a lap.

Noha a mentés a törvény szerint államilag garantált feladat, a szolgálat éves működési költségének csupán 70 százalékát biztosítja a szaktárcától kapott összeg. A többit civil szervezetektől és magánszemélyek felajánlásaiból próbálják összeszedni. "Jobb helyeken, ahol több a pénz, ötévente lecserélik az inkubátorokat a hibalehetőség elkerülése végett. Nekünk viszont nincs másik, „pót" inkubátorunk, a tizenöt éves eszközt használjuk, ami jelentős rizikó. Ha netán az az országút közepén leáll, veszélybe kerülhet a kicsi élete" - mondta a Délmagyarországnak  Pintér Sándor professzor.

Kapcsolódó cikkek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!