Magyarország

2007.11.29. 18:06

Bencze József: Európa bizalmat szavazott a magyar rendőrségnek

<p>Interpol adatbázis a határokon, külföldi rendőrök a magyar rendezvényeken, laptop a legkisebb rendőrségeken is, a technika és az oktatás fejlesztése - egyebek mellett így készül a rendőrség a december végi schengeni határnyitásra.</p>

Bencze József országos rendőrfőkapitány csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette a hét pilléren nyugvó úgynevezett védőbástya programot, amit a határnyitás idejére dolgozott ki a rendőrség. Mint fogalmazott: Európa bizalmat szavazott nemcsak Magyarországnak, hanem a magyar rendőrségnek is.

December 21-től - a schengeni határnyitástól - Magyarország 1100 kilométer hosszan védőbástyája lesz az Európai Uniónak. Ezentúl már nemcsak a magyar polgárokat és gazdaságot, hanem az uniós polgárok biztonságát is védenie kell - mondta Bencze József. Ennek érdekében az Országos Rendőr-főkapitányság kidolgozta az úgynevezett védőbástya programot, amely a biztonságra, bizalomra és becsületre épül.

A főkapitány hangsúlyozta, hogy a védőbástya program hét pilléren nyugszik. Ennek egyik legfontosabb eleme a mindennapok biztonsága. Ez magában foglalja a januártól már összevont rendőrség létszámbővítését 45 ezer főre, illetve az erőszakos és az embereket leginkább irritáló bűncselekmények elleni hatékonyabb fellépést. Emellett a testület úgynevezett profilokat is ki fog dolgozni, hogy ki tudjanak szűrni bizonyos szabálysértőket, például az ittas vezetőket.

A határnyitással együtt a felelős közlekedésre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a főkapitány szerint. Ez több sebességmérőt és komolyabb ellenőrzéseket jelent, illetve tervbe van véve egy új szabálysértési kiskönyv elkészítése az autósoknak, hogy "tisztában legyenek azzal, mit kockáztatnak".

A védőbástya programban szerepel még a határ menti közös járőrözés a külföldi rendőrökkel, más országok egyenruhásaival való együttműködés a nemzetközi nagyszabású rendezvényeken, illetve komolyabb részvétel a nemzetközi konferenciákon. A tervek szerint elismert külföldi szakembereket hívnának oktatni, illetve az uniós határokon máshol már bevált rendszereket használnának, például DNS-, vagy ujjlenyomat profilok lennének a testületnél, illetve a körözött gépjárművek listája.

Bencze József kiemelte még a jogvédő szervezetekkel és a történelmi egyházakkal tervezett szorosabb kapcsolatot, az internet előtérbe helyezését, a gépjárműpark korszerűsítését, illetve az úgynevezett EDR-rendszer teljes kiépítését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!