Magyarország

2007.11.29. 13:34

Az oktató pénzt kért a sikeres vizsgáért!

<p>Vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntettében hirdetett nem jogerős ítéletet a megyei bíróság dr. Bodnár Zsolt bűntetőtanácsa.</p>

A vádlott Sz. B. (53) kisvárdai lakos gépjárművezető-szakoktatói tevékenységet folytatott az egyik kisvárdai autósiskolában 2001-től.

A vádlott az egyik tanulójától 2005. június 7-én megtartott járműkezelési vizsga előtt 3 ezer forintot kért arra hivatkozással, hogy jobban sikerüljön a vizsga. A tanúló a pénzt átadta a vádlottnak. A sikeres vizsga napján a vádlott arra kérte ugyanazt a tanulót, hogy vegyen egy üveg konyakot is, mivel lehet, hogy ugyanaz a vizsgabiztos lesz a forgalmi vizsgán is.

A tanuló a konyakot átadta. Július 11-én megtartott forgalmi vizsga előtt 10 ezer forintot kért a vádlott, célozva arra, hogy a vizsga sikere érdekében átadja a vizsgabiztosnak. Mivel a vizsga nem volt sikeres, a pénzt a vádlott visszaadta.

Azonban a július 21-én megtartott pótvizsga előtt ismételten elkérte a tízezer forintot, amit már nem adott vissza, ugyanis a tanuló vizsgája sikeres volt. Volt még két hasonló ügy, amivel az ügyészség megvádolta a vádlottat, ám azokban a bűnösségét nem állapította meg, mert az kétséget kizárón nem bizonyított.

Az ügyekre úgy derült fény, hogy a tanuló tett bejelentést a rendőrségen, így ő tárta fel az elkövetés körülményeit, mielőtt az a hatóság tudomására jutott volna, ezért ő nem vonható felellősségre.
A vádlott mindvégig tagadta a bűncselekmény elkövetését. Ezzel szemben a tanuló minden vallomásában következetesen tárta fel a tényeket. A tanuló elmondta: nagyon sokba kerül manapság egy jogosítvány megszerzése. Igazságtalannak tartja, hogy még plusz pénz is adni kell. Azért tett bejelentést, hogy a korrupciót tudja meg a nyilvánosság, és többé ne forduljon elő senkivel hasonló ügy.

A bíróság a részletezett vádban bűnösnek találta a vádlottat, ezért 2 év börtönbüntetésre ítélte, végrehajtásában három és próbaidőre felfüggesztve.

Mellékbüntetésként egy évre eltiltották az gépjármű-oktatói foglalkozástól.
A bíróság súlyosító körülményként értékelte: a korrupciós jellegű bűncselekmények elszaporodottságát, a folytatólagos elkövetést. Enyhítőként vette figyelembe a vádlott büntetlen előéletét.

Az ítélettel kapcsolatban az ügyész, vádlott és védője a nyilatkozattételre fenntartotta a háromnap gondolkodási időt.

Kapcsolódó cikkek:

- Fullajtár András -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!