Magyarország

2007.11.14. 10:54

1,6 százalékos növekedés az első három negyedévben

<p>1 százalékkal, a naptári hatásokat figyelembe véve 1,1 százalékkal bővült Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján - közölte szerdán a KSH.</p>

Az első három negyedéves GDP-növekedés 1,6 százalékos - derül ki a jelentésből. Tavaly, a harmadik negyedéves és az első három negyedéves bővülés 3,9 százalékos volt. A GKI gazdaságkutató igazgatója szerint az idei harmadik negyedéves gyenge eredményben jelentős szerepet játszik a mezőgazdaság rossz teljesítménye, ami az aszállyal magyarázható.

A kormány korábban 2,2 százalékos növekedést várt erre az évre. Az elemzők az elmúlt hónapokban 2 százalékos GDP-növekedéssel számoltak. A GKI elnöke szerint továbbra is lehetséges, hogy az év végére elérhető a 2 százalékos növekedés az első három negyedéves 1,6 százalékos adat ellenére.

 A KSH legfrissebb becslései alapján azonban csökkent ennek a valószínűsége, és az is lehet, hogy 1,8 százalékosra mérséklődik az idei gazdasági növekedés - tette hozzá Vértes András. A GKI elnöke azonban még bízik a 2 százalékos előrejelzésük teljesülésében, mert az aszály sújtotta mezőgazdaság mellett az ipar és az export jó eredményeket ért el, és a negyedik negyedéves adatban már a mostaninál jóval kisebb súllyal szerepel majd az agrár-GDP.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!