Kézilabda

2024.05.25. 19:14

Ismét a Fradi nyakán volt a DVSC Schaeffler, de nem jött össze a bravúr

Egy hullámzó színvonalú szezonzárót láttunk. A kézilabda-rangadón a felek sokáig egymás mellett haladtak, de a fővárosiak a végén elhúztak, így biztossá vált, hogy a DVSC Schaeffler a bajnoki pontvadászat 4. helyén végzett.

Tóth Huba Elemér

Vámos Petra a Ferencváros ellen lépett utoljára a Loki-mezben

Forrás: Napló-archív

Mivel a Győri ETO KC ellen egy rendkívül bosszantó, egygólos vereséget szenvedett a DVSC Schaeffler, így a dobogóért folytatott küzdelemben még nehezebb helyzetbe került. Az már a szombati, Ferencváros elleni bajnoki mérkőzés előtt biztos volt, hogy a debreceni kézilabdacsapat csak abban az esetben szerezheti meg a bronz medáliát, ha a fővárosiak ellen több pontot szerez, mint a vasárnap Kisvárdán pályára lépő Mosonmagyaróvár.

CM20240127_DVSC Schaeffler-FTC_kézilabda_sport_HAON (26)
Petrus Mirtill jól játszott a Fradi ellen, ám a debreceni kézilabdacsapat pont nélkül maradt a szezonzárón
Forrás: Napló-archív

Hol a Loki, hol a Fradi volt előnyben

A jelképes kezdődobást a 143-szoros válogatott Kovacsics Anikó végezte el, ugyanis a visszavonulás mellett döntött, és így búcsúzott a közönségtől.

A találkozót a zöld-fehér csíkos szerelésben játszó Ferencváros kezdte, Emily Böld pedig rögtön az első támadás végén gólt szerzett, majd egy meghiúsult debreceni támadás után Klujber Katrin is megzörgette a hálót. Aztán a Loki egyenlített, előbb Planéta Szimonetta célzott pontosan, majd Petrus Mirtill nem hibázott. Catherine Gabriel védése után pedig egy újabb Petrus-góllal fordított a DVSC Schaeffler. Nem sokkal rá mégis jött az egyenlítés, Klujber egy szemfüles labdaszerzés után pókhálózta ki a jobb felsőt. A Loki-mezt utoljára magára öltő Vámos Petra egy az egy elleni játékával most is felhívta magára a figyelmet, mint ahogyan a szintén távozó Kácsor Gréta is gyönyörű gólt szerzett átlövésből. Tomori Zsuzsanna a hozzá megszokott módon keményen védekezett, ám túllépte a határt, így először, a 10. minutumban 4–5-ös állásnál őt küldték ki két percre a játékvezetők.

A hajdúságiak azonban emberelőnyben nem tudták bevenni a Fradi kapuját, a zöld-fehérek pedig annyira elkapták a fonalat, hogy a 12. percben 7–5-re vezettek. Ezután újfent a piros-fehérek pillanatai jöttek, sorozatban háromszor is betaláltak, ezzel lépéselőnybe kerültek. 

Egy igen változatos, látványos rangadót láttunk, a telt házas Elek Gyula Arénában senki sem unatkozott. Mindkét csapat győzelemmel szeretett volna búcsúzni, égett a tűz valamennyi játékos szemében.

Hullámzó színvonalú volt a kézilabda-rangadó

A kézilabdázókon a szezon végi forma sokáig meg sem látszódott, ám az első félidő utolsó tíz percében kissé alábbhagyott a színvonal. A 20. percben a Vasutas kis híján kétgólos előnybe került, ám a Töpfner Alexandra által elvégzett hetes után a játékszer a jobb kapufán csattant. A házigazdák edzője, Allan Heine Pedersen aztán időt kért, a 23. percben pedig ismét átvette a vezetést az FTC, így Szilágyi Zoltán is letette zöld kártyáját az asztalra. Böde-Bíró Blanka hiába védett többször is, a cívisvárosiak hátsó alakzata is jól működött. Ekkor mindkét együttes kisebb hullámvölgybe került, a csapatok hibát hibára halmoztak, közel öt percen át 14–14 volt az állás. 

Vámos Petrának köszönhetően a Debrecen mozdult el a holtpontról, így a szünetben egy gól (14–15) volt a felek között.

CM20240127_DVSC Schaeffler-FTC_kézilabda_sport_HAON (5)
Planéta Szimonetta is távozik a Lokiból, de még most igyekezett megtenni mindent a csapatért
Forrás: Napló-archív

Továbbra is szoros volt

A második játékrész elején Klujber egalizált, amelyre egy pattintott lövéssel Planéta válaszolt. Aztán a fiatal Nagy Nóra kapott lehetőséget egy büntető erejéig, amit magabiztos kézzel értékesített. Kettővel (15–17) vezetett a Loki, ám a Ferencváros a 35. percben egyenlített. Nem sokkal később, Nagy Nóra hetesével hiába volt ismét kétgólos fórban a Debrecen, de aztán Klujber vezérletével megint fordított a Fradi. Szilágyi Zoltán rövid megbeszélés erejéig magához hívta a lányokat, Kácsor pedig egalizált, ám utána Szabó Nina kétperces kiállítást kapott.

A végén az FTC bizonyult jobbnak

A 45. percben már 26–23 állt az eredményjelzőn, ez volt az eddigi legnagyobb különbség, a DVSC szakmai stábja pedig nem hezitált, az utolsó időt is kikérte. A Lokomotív robogott, egy gólra zárkózott, ám a 20. percben az FTC megint három egységnyivel állt jobban. A Gabrielt az utolsó tíz percre Gabrijela Bartulovics váltotta a kapuban, de a végére a vendégek játéka egyre inkább szétesett, így már négy gól is volt a felek között. Muszáj volt kockáztatni a Vasutasnak, vissza is zárkózott, ám a fővárosiak végül 33–29-re nyertek.

Ezzel tehát az is biztossá vált, hogy az NB I. 4. helyén végzett a DVSC Schaeffler, és bár most bizonyára még keserű a debreceniek szája íze, de egy olyan feledhetetlen szezonon vannak túl, amit még majd sokáig emlegetnek... Az együttes továbbjutott a Bajnokok Ligája csoportköréből, bronzérmet nyert a Magyar Kupában, a piros-fehéreknek egyedül a bajnokság miatt lehet csekély hiányérzetük.

Női kézilabda NB I., 26. forduló

Ferencvárosi TC–DVSC Schaeffler 33–29 (14–15)

Elek Gyula Aréna, 1300 néző. Vezette: Nagy F., Túróczy

FTC:  Szikora – Malestein 4, Klujber 9 (2), Lekics 5, Kisfaludy, Bölk 5, Márton G. 5. 

Csere: Böde-Bíró (kapus), Tomori, Edwige 1, Kovács Anett, Simon P. 4, Hársfalvi. 

Edző: Allan Heine

DVSC: Gabriel – Grosch 2, Vámos P. 5, Haggerty 1, Planéta 5, Szabó N., Petrus 4. 

Csere: Bartulovic (kapus), Kávcsor 5, Hornyák D., Füzi-Tóvizi 2, Csernyánszki 1, Vámos M. 1, Nagy N. 3 (3).

Edző: Szilágyi Zoltán

Kiállítások: 2, illetve 2 perc

Hétméteresek: 2/2, illetve 4/3

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában