Kézilabda-rangadó

2024.05.22. 20:26

Óriási dráma: a DVSC kezében volt a siker, ám a Győr már megint utolsó perces góllal nyert… – fotókkal

Ismét a végletekig kiélezett volt a Loki-ETO rangadó. Másfél perccel a vége előtt még a DVSC Schaeffler vezetett, de az utolsó másodpercekben Győri-Lukács Viktória kibabrált a debreceniekkel, akik így könnyen bajnoki érem nélkül maradhatnak.

Tóth Huba Elemér

Nyert a Győr a DVSC otthonában

Forrás: Molnár Péter

Sorsdöntő mérkőzés elé nézett a DVSC Schaeffler, amely szerdán a Győri ETO-t fogadta a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban. Az éremért folyó csata előtt a gyermekek pizzát és pólót kaptak, a létesítmény közvetlen környékén mindenki érdekes programokon vehetett részt. Közben a debreceni klub sajtórendezvényén háromoldalú együttműködési megállapodás született a balesetek megelőzése érdekében.

Az új együttműködési megállapodásról

Az Országos Rendőr-főkapitányság – Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) szakmai irányításával a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2022. óta működik együtt a DVSC Schaeffler NB I.-es női kézilabdacsapatával a közúti közlekedési balesetek megelőzése érdekében, melynek eredményeként az elmúlt időszakban több sikeres kommunikációs kampányt is lebonyolítottak. Az ORFK-OBB munkásságát – melynek része a debreceni együttműködés is – a MOB Fair-play díjjal ismerte el 2023-ban. A folytatásról szóló együttműködési megállapodást sajtótájékoztató keretében jelentette be a DVSC Kézilabda Kft., az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság.

Kuczik János Zoltán, r. vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes, ORFK-OBB elnöke elmondta, hogy az Európai Unióban az a célkitűzés, hogy 2023-ra a felére csökkentség a mostani közúti balesetek számát. Magyarországon tavaly több mint két százalékkal kevesebben haltak meg emiatt. – Az eredményre büszkék lehetünk, hiszen az EU-n belül csak Ciprus és Lengyelország teljesített jobban. Célunk, hogy ne csak büntessünk és szankcionáljunk, hanem a megelőzési formákhoz keressünk olyan partnereket, akik példát mutatnak. A közúti balesetetek 98%-a valami emberi hiba miatt történik, tenni tudunk érte, hogy kevesebben veszítsék el az életüket. Mottónk, hogy fair play a pályán, fair play a közlekedésben, hogy mindenki hazaérjen. A DVSC kézilabda szakosztályával nem új keletű együttműködés. A sportolók példát mutathatnak, és ahogyan a pályán, úgy a szabályok betartása a közutakon is fontos. Bízom benne, hogy még sokáig tarthat az együttműködés – mondta Kuczik János Zoltán.

Ábrók Zsolt, a DVSC Kézilabda Kft. ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy büszkeség számukra, hogy csatlakozhatnak a kezdeményezéshez. – Állampolgárként úgy vélem, jó irányba halad a rendőrség, új csatornákat találnak a kommunikációra, felhívják a figyelmet a fontos dolgokra. A klub oldaláról ez nem egy lehetőség, hanem egy kötelesség, hogy átadjuk az üzenetet. Gyakorlatban már eddig is működött, ezúttal pedig írásba is foglaltuk. Ez nagyon jó visszaigazolás számunkra, úgy érzem jó úton járunk, de még sok teendőnk van – tette hozzá Ábrók Zsolt.

Ezt követően pedig Ábrók Zsolt és Kuczik János Zoltán a Hajdú-Bihar VMBB r. ezredes elnökével, Lingvay Csabával közösen aláírta a szerződést.

dvsc rendőrség baleset-megelőzés
Közösen tesznek a baleset-megelőzésért
Forrás: Molnár Péter

Mivel a Loki ezen a mérkőzésen búcsúzott közönségétől, a kezdő sípszót megelőzően még az idei szezon legjobbjait is díjazták, akiknek a telt házas lelátóról hatalmas vastaps szólt. A legjobb felnőtt játékosnak járó díjat Füzi-Tóvizi Petra kapta, aki aztán meg is csillogtatta a tehetségét.

dvsc győr kézilabda
Füzi-Tóvizi Petra lett a szezon legjobbja
Forrás: Molnár Péter

Jól kezdett a Loki

Az összecsapást a piros szerelésben játszó DVSC kezdte, Kácsor Gréta pedig rögtön az első támadás végén eredményes volt. Aztán a győriek lépéshibát vétettek, de nem sokkal később Catherine Gabriel hiába védte Estelle Nze-Minko lövését, a szezon végén a zöld-fehérektől távozó Szöllősi-Schatzl Nadin egyenlített. Utána a piros-fehéreknek passzívnál muszáj volt vállalkozniuk, a végletekig kijátszva az akciót Grosch Vivien talált be. Nem sokkal rá a túloldalon Yvette Broch is gólt szerzett, de a Vasutas még sokáig lépéselőnyben volt, hisz Tamara Haggerty is megzörgette a vendégek hálóját.

A 9. percben átvette a vezetést az ETO, amely az előnyét aztán háromgólosra növelte. Szilágyi Zoltán a 12. percben magához hívta a debreceni együttest, és igyekezett rendet tenni a fejekben. Azonban a kisalföldi alakulat továbbra is kőkeményen védekezett, Vámos Petra lövése ráadásul a felső lécen csattant. Töpfner Alexandra hetesét pedig Silje Solberg tolta ki bravúrral. Noha a hatalmasat küzdő Füzi-Tóvizi Petra pontosan tüzelt, és Gabriel óriásit védett, a cívisvárosaik továbbra is túl sokat hibáztak, így nyílt az olló – a 17. percben 4–8 állt az eredményjelzőn. A Vasutas helyzetét az sem könnyítette, hogy a játékvezetők Szabó Ninát két percre kiküldték, ám emberhátrányban Füzi-Tóvizi kétszer is betalált, és máris szorosabb volt az állás. 

Éledezett a DVSC Schaeffler

Aztán a Lokomotív emberelőnybe került, – Yvette Broch melegítette kényszerből a kispadot – majd a 21. minutumban egalizált (8–8), így ekkor a győri mester, Per Johansson kért időt.

Épphogy csak kiegészült a győri gárda, Ana Gros is kétpercest kapott, amit a csapat mestere vitatott, reklamálásért pedig sárga lappal figyelmeztették. 9–9-es állásról mégis a Rába-parti együttes lógott meg, fórjuk három egységnyi is volt. Ingadozó rangadó volt ez a javából, az első félidő hajrájában ugyanis a Loki bizonyult eredményesebbnek, de a szünetben még így is két gól (12–14) volt a felek között.

Az első játékrészben gyakorlatilag egymás hibáiból éltek a csapatok, a csata emiatt már fél óra alatt is rengeteg fordulatot hozott, már csak ezért is kíváncsian várta minden szurkoló, hogy mit hoz a folytatás.

Ezt a Győrt meg lehetett fogni

A második félidő elején közel három percen át nem esett újabb gól, de aztán a vendégek részéről Veronica Kristiansen hetesből betalált, amire Vámos Míra egy parádés megoldással válaszolt. Újra emberelőnyben játszott a hajdúsági alakulat, de Silje Solberg rendre jól hatástalanított, így az ETO ismét többel vezetett. Utána a védekezéssel nem sokat törődtek a csapatok, mindenki gyorsan kapkodta a fejét, hisz hol az egyik, hol a másik kapuban landolt a labda. A 39. percben a Győr szakmai stábja valószínűleg azt érezte, hogy hullámvölgyben van a gárda, így időt kértek.

Továbbra is kiegyenlített volt a küzdelem

A 43. minutumban Planéta Szimonetta bombájával egyenlített a DVSC Schaeffler, tehát továbbra is nyílt volt a találkozó, a Hódosban káprázatos volt a hangulat. 

A debreceniek kettős emberhátrányban még inkább megizzadtak, de a védelmi fal remekül állta a sarat, Füzi-Tóviziék szemében hatalmas tűz égett. Planéta Szimonettáék a debreceni búcsúmeccsükön maximális hőfokon pörögtek, és bár közel jártak az egyenlítéshez, a kulcspillanatokban mindig blokkolt egy győri kéz. A 46. perctől Gabrijela Bartulovics őrizte a Vasutas kapuját, bravúrjai mindenképp kellettek volna ahhoz, hogy a piros-fehérek bajnoki érmes esélyei ne szálljanak el. Az 51. percben 23–26-os állásnál Yvette Broch kíméletlenül bánt Jovovics Jovanával, aki a földön maradt, és csak az orvosok segítségével tudta elhagyni a pályát, a Győr játékosa pedig megkapta méltó, két percig tartó büntetését.

dvsc győr kézilabda
Jovovics Jovanát hordágyon kellett levinni a pályáról
Forrás: Molnár Péter

Micsoda izgalmak a végén!

Az 53. percben Vámos Míra góljával 26–27 volt az állás, ekkor az ETO kikérte utolsó idejét, majd az addig nem sokat mutató Brattset értékesítette ziccerét. Szilágyi Zoltán is letette a zöld kártyát az asztalra, a Lokomotív pedig továbbra is robogott, a 27. percben Grosch egyenlített, a hangulat pedig a tetőfokára hágott. 

Már senki sem bírta idegekkel, mindenki talpra állva szurkolt, Grosch újabb találatával pedig már másfél perccel a vége előtt eggyel jobban állt a Debrecen.

Ana Gros hetesből egalizált, harmincöt másodperccel a végső dudaszó előtt pedig Szilágyi Zoltán ismét egy rövid taktikai megbeszélést tartott. Ott volt tehát a siker a debreceni lányok kezében, az utolsó akciót pedig a végletekig ki is játszották…

Hazai részről a végén jött a hidegzuhany, amelyre nincsenek szavak. Ugyanis egy eladott labdára a Győr lecsapott, Győri-Lukács Viktória pedig eldöntötte a meccset (30–31), így gyakorlatilag szétfoszlatta a debreceniek érmes álmait...

DVSC–Győri ETO 30–31 (12–14)

Debrecen, Hódos Imre Rendezvénycsarnok, 2200 néző. Vezette: Altmár, Horváth M.

DVSC: Gabriel – Grosch 4, Planéta 3, Vámos P. 2, Haggerty 1, Kácsor 3, Petrus. 

Csere: Bartulovic (kapus), Szabó N. 3, Csernyánszki, Füzi-Tóvizi 7, Töpfner 2/2, Jovovity, Hornyák D., Vámos M. 5. 

Edző: Szilágyi Zoltán. 

ETO: Solberg – Győri-Lukács 2, Rju 2, Haugsted, Brattset Dale 3, De Paula 1, Szöllősi-Schatzl 3. 

Csere: Toft (kapus), Nze Minko 1, Broch 2, Gros 9/5, Oftedal 1, Kristiansen 7/3. 

Edző: Per Johansson.

Hétméteresek: 5/2, illetve 9/8. 

Kiállítások: 6, illetve 14 perc.

Többen is távoznak a DVSC-ből

A mérkőzés után a debrecenieknek nem sok okuk volt az örömre, ám a lányokat mégis mindenki éltette, hiszen a szezonban erőn felül teljesítettek. Szólt a "szép volt, csajok rigmus", közben pedig többeknél is eltörött a mécses. Az idény végén távozó játékosokat -Kácsor Grétát, Vámos Petrát, Ellinore Johanssont, valamint Planéta Szimonettát - szépen, megható módon egy emlékplakettel és egy csokor virággal búcsúztatták.

250. meccse alkalmából Füzi-Tóvizi Petra is virágcsokrot vehetett át, s a minden bizonnyal orvosi kivizsgálásra a kórházba szállított, 50. találkozóján pályára lépő Jovovics Jovana is elismerésben részesült.

Az éremért folyó küzdelem többi mérkőzésének alakulása

A Ferencváros idegenben 41-30-ra verte a Vasast, a Mosonmagyaróvár pedig 51-27-re kiütötte a Kozármislenyt, így amennyiben az utolsó fordulóban a Móvár a Kisvárda ellen nem hibázik, a Loki idén a bajnokságban érem nélkül maradhat.

A női kézilabda NB I. állásaMGyDVL–KGK
1. FTC25241917–639+278 48 
2. Győr25232882–586+296 46 
3. Mosonmagyaróvár25214898–683+215 42 
4. DVSC Schaeffler25214804–619+185 42 
5. Vác251411693–675+18 28 
6. MTK2511311740–793–53 25 
7. Budaörs2511113682–745–63 23 
8. Dunaújváros251015664–754–90 20 
9. Fehérvár257216692–795–103 16 
10. Kisvárda257117621–714–93 15 
11. Vasas256217636–748–112 14 
12. Békéscsaba256118641–764–123 13 
13. NEKA255119626–756–130 11 
14. Kozármisleny253121571–796–225 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában