Kézilabda

2024.04.10. 17:51

Köstner Vilmos elárulta, szerinte mitől függ a debreceni olimpiai selejtező végkimenetele

A DVSC női kézilabdacsapatával sok sikert megélő tréner szerint ha a magyarok a jobbik arcukat mutatják, biztosan kiharcolják az ötkarikás kvótát.

Tóth Huba Elemér

Vámos Petráék most csak arra tudnak gondolni, hogy kiharcolják az olimpiai szereplést

Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport-archív

Csütörtökön kezdődik a várva várt női kézilabda olimpiai selejtező Debrecenben. Sokáig úgy volt, hogy a magyarok első ízben Kamerunnal csapnak össze, azonban a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) a kedd esti közleményében kiemelte, hogy Kamerun nem tudta megoldani beutazását Európába, és a kontinensről más csapat sem tudta átvenni a helyét. Az IHF Végrehajtó Bizottsága szabályainak megfelelően szabadkártyát adhatott a selejtezőre, és az „Új piacok programjával” összhangban Nagy-Britannia női válogatottját kérte fel az indulásra, amely a felkérést elfogadta.

Köstner Vilmos
Köstner Vilmos reméli, hogy a magyarok majd a jobbik arcukat mutatják
Fotó: KISS ANNAMARIE/Napló-archív

Egy könnyű és két nehéz meccs jön

A rangos esemény kezdete előtt a DVSC sikeredzője, Köstner Vilmos is megfogalmazta, hogy mire számít a torna során. A szakértő elsőként arról beszélt, hogy a sportág dicsfényét nem övezi az, hogy Kamerun az utolsó pillanatban lemondta a tornán való részvételt. – Az IHF gyorsan gondoskodott arról, hogy betöltse a megüresedő helyet, de mivel a szigetországiaknál a sportág még gyerekcipőben jár, így minden bizonnyal nagy különbségű győzelmek fognak ellenük születni mindhárom találkozón – fogalmazott Köstner Vilmos, aki aztán a svédek és a japánok elleni mérkőzésre is előre tekintett. – 

Lényegében attól függ az olimpiai selejtező végkimenetele, hogy Magyarország melyik arcát fogja mutatni. Azt, amelyik a világbajnokságon Horvátország ellen utolsó negyedórában hatalmas küzdéssel, végig koncentráltan nyerni tudott, vagy azt, amely múlt héten Norvégiában nagy különbségű, megalázó vereséget szenvedett.

20231011_DSC5237_KP
Ezúttal is telt ház lehet a Főnix Arénában
Fotó: Kovacs Peter/Nemzeti Sport-archív

Így nyerhetnek a magyarok

Köstner Vilmos arról is beszélt, nagy diplomáciai siker, hogy ez az olimpiai selejtező Debrecenben van, egy olyan városban, ahol egyébként imádják a kézilabdát.

– Szemtanúi lehettünk, hogy a férfi válogatottat a nagy közönség Tatabányán belehajszolta a győzelembe. A fiúk továbbjutása után a cél a női szakágban is elérhető. A feltételek minden szempontból adottak, csak hozzá kell tenni azt a tudásbeli pluszt, amellyel ez megvalósítható. 

A svédek előttünk állnak még játékerőben, de bízom ellenük a jó játékban, a legutóbbi olimpián legyőztük őket, de néhány hónapja a vb-n is voltak győzelmi esélyeink. Ezt a lehetőséget meg kellene ragadni.

– Ha a skandinávok ellen nem jönne össze a siker, akkor a japánok ellen még lesz egy javítási lehetőség – mondta.

A manapság gyakran szakkommentátorként is közreműködő Köstner Vilmos a japánok játékstílusát az 1995-ben világbajnokságot nyerő dél-koreaiakhoz hasonlította. – Rettentően gyors lábúak, attraktív, szellemes kézilabdát játszanak, egy az egyben veszélyesek. Az európaiakhoz képest testméretben és testsúlyban teljesen másak, úgy gondolom, hogy itthon mindenképpen le kell őket győznünk, ez egy vissza nem térő alkalom. 

Úgy gondolom, ellenük zártabban kell védekezni, az irányító-beálló kapcsolatot meg kell szakítani, támadásban pedig ki kell használni a magasságbeli fölényt. Ziccerkihasználásnál nagyon keveset lehet hibázni, mert a kontratámadásokat csak így kerülhetjük el. Ha minden megvalósul, biztos vagyok benne, hogy kijutunk az olimpiára

– tette hozzá.

CM20240408_Női kézilabda válogatott edzés_HAON (18)
A lányok már az utolsó finomhangolást végzik
Fotó: Napló-archív/Czinege Melinda

A Loki-játékosoknak külön szorít

A DVSC Schaeffler együtteséből ezúttal Vámos Petra, Füzi-Tóvizi Petra és Kácsor Gréta bizonyíthat a válogatottban. Köstner Vilmos reméli, hogy mindhárman szerepet kapnak majd a tornán, és jó játékkal rukkolnak elő. Kiemelte, hogy a nemzetközi szereplésnek köszönhetően látszik a fejlődésük, bízik benne, ezt a nemzeti csapatban is meg tudják majd mutatni. A Haon sportpodcastjének, a H szektornak egyik adásában az újságírók arról is diskuráltak, hogy a jó formában lévő Szabó Nina vajon miért nem kapott meghívót Golovin Vlagyimir szövetségi kapitánytól. – Van egy olyan szabály, hogy azok vehetnek részt az olimpiai selejtezőn, akik nevét leadják a megadott időpontra. Szabó Nina akkor nem szerepelt a listán, és bár visszatérése óta valóban csodálatos teljesítményt nyújtott, utólagosan már nem lehetett volna nevezni – osztotta meg az olvasókkal Köstner Vilmos.

A szakember végül azt is hozzátette, hogy természetesen ő is ott lesz mindhárom mérkőzésen a Főnix Arénában, ahol biztosan elképesztő hangulat uralkodik majd. 

Az ember életében ritkán adódik olyan, lehetőség, hogy szülővárosában tekintse meg az olimpiai selejtezőt, így persze én is ott leszek, szurkolok a lányoknak

– zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában