Salakmotor

2024.03.06. 20:19

A krosnóiak „belakták” a debreceni salakstadiont

Napjaink klasszisai mellett a lengyel „edzőfejedelem”, Marek Cieślak is a cívisvárosba látogatott.

Boros Norbert

Patryk Wojdyło

Forrás: Boros Norbert-archív

Ha nem is percre pontosan, de szerda délelőtt megérkezett Debrecenbe a Cellfast Wilki Krosno gárdája, mely három napig edzőtáborozik a Perényi Pál Salakmotor Stadionban. A lengyel Metalkas 2. Ekstraligában szereplő csapat előzetesen 10 órai kezdést vázolt az első napra, ám nagyjából 60 percet késett a különítmény. A csúszásra vonatkozóan a gárda vezetőedzője, Ireneusz Kwieciński azt nyilatkozta, kedd délután még Krosnóban tréningeztek a srácok, ezért csak szerda hajnalban indultak el a cívisvárosba, emiatt volt a kisebb késés.

Viszont jó hír, hogy a krosnói Farkasfalka valamennyi tagja ”becsekkolt” a Gázvezeték utcai létesítmény depójába, így a cseh Vacláv Milík, a francia Dimitri Bergé, a dán Jonas Seifert-Salk, valamint a lengyel Norbert Krakowiak, Patryk Wojdyło, Szymon Bańdur és Piotr Świercz is szorgalmasan rótta a köröket az oválon.

Lebedevs kisbusza lerobbant

Az edzésnek egyetlen igazolt hiányzója volt, nevezetesen Andzejs Lebedevs. A lettek Grand Prix-s salakszórójának szállítójárműve Szlovákiában lerobbant, ezért nem csatlakozhatott a tavalyi csapattársaihoz a 29 esztendős pilóta. A debreceni közönségkedvenc azt ígérte, nem adja fel, ahogy tud, a cívisvárosba érkezik.    

Példaképek, ikonok

A krosnói kontingens nemcsak napjaink kiválóságaiból állt, ugyanis az edzői stáb tagjaként instruálta a fiatal pilótákat az a Janusz Stachyra, akit nem egyszer láthattuk Debrecenben motorozni. De a legnagyobb tiszteletet a sokak által csak „edzőfejedelemnek” titulált Marek Cieślak érdemelte ki a szurkolók körében.

A kiváló szakember – aki versenyzőként a hetvenes években háromszor szerepelt egyéni világbajnoki döntőben – a lengyel válogatott szövetségi kapitányaként ötször segítette csapat-világbajnoki aranyéremhez a polákokat.

S mint kiderült, neki is van debreceni emléke. – Egy világbajnoki elődöntőben versenyeztem ezen a pályán még 1974-ben. Nagyon régen volt, de szép emlék, ugyanis a harmadik helyen végeztem – mesélte mosolygósan a 73 esztendős salakos ikon, aki azt is elárulta, tavaly felhagyott az edzősködéssel, jelenleg Norbert Krakowiaknak segít személyi mentorként.

A tréning előrehaladtával egyre több érdeklődő foglalta el a helyét a lelátón, a több mint félszáz néző között felfedezhettük Adorján Zoltánt, Tihanyi Sándort és Stefáni Attilát is.

A krosnói motorosok nem tartottak nagyobb szünetet, így végül délután 3 óráig edzettek, azaz nagyjából 4 órán át tartott a tréning. A tervek szerint csütörtökön ismét 11 órától kezdődik a gyakorlás, amelyen már startgépes futamok is szerepelnek a programban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában