Falmászás

2023.12.04. 16:18

Ismét fellendült a falmászóélet Debrecenben

A sportág iránt érdeklődők múlt szombaton tehették próbára tudásukat.

Tóth Huba Elemér

A debreceni falmászó verseny résztvevőinek egy része

Fotó: Furó Dániel-magánarchívum

Harmadik alkalommal rendezték meg a debreceni Csipi Boulder falmászó versenyt múlt szombaton. A nem mindennapi eseményt nagy érdeklődés övezte, a nap folyamán közel kétszáz ember fordult meg a Hatvan utcai helyiségben. Az egész napon át tartó, hangulatos rendezvényre a Haon is ellátogatott, hihetetlen volt látni, hogy a sportolók akár vérüket is adva, egy-egy akrobatikus mozdulattal mekkora erőfeszítést tesznek meg a gravitáció ellen.

A hegy- és sziklamászás hosszú ideje ismert sportágak, ám a helyi természeti adottságok miatt a gyakorlására legközelebb az Északi-középhegységben, vagy Romániában van lehetőség. 

Bár ideális időjárás esetén általában a Debreceni Sziklamászó Egyesület tagjai is ellátogatnak a távolabbi tájakra, de a téli időszakban leginkább beltéri teremben edzenek.

A falmászás népszerűsége leginkább az új, fiatal generációnak köszönhető, akiknek adrenalinmércéje és ingerküszöbe egyre magasabban van. A sportág már a 2020-as tokiói olimpiai játékokon is bemutatkozott, azóta pedig évről évre nő a falakon bizonyítani vágyók száma Magyarországon is. A cívisvárosban rendezett verseny kapcsán a szervezők elmondták, hogy a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében közel egy hónapot készültek. A megmérettetés előtti napokban átalakították az utakat, hogy még nagyobb kihívás elé állítsák a falmászókat. 

A korábbi években Debrecenben csak amatőrök küzdöttek meg egymással, ez volt az első alkalom, mikor profik is részt vettek az eseményen. Éppen ezért nehezebb utakat is építettünk, amelyeket ki könnyebben, ki nehezebben teljesített. Kifejezetten örülök, hogy új arcokat is láttunk a termünkben, Berettyóújfaluból, Miskolcról és Budapestről is érkeztek sportolók

– hangoztatta az egyik szervező, Nótin Zsolt.

Különböző korosztályokban és szinteken összesen 75 sportoló tette próbára magát magát a III. Csipi Boulder versenyen.

falmaszas-debrecen-csipi-boulder-verseny-debreceni-sziklamaszo-egyesulet-haon-hajdu-bihar-sport
A döntőben a falmászók megszenvedtek a fogásokkal, az utak kimondottan nehezek voltak
Forrás: Furó Dániel-magánarchívum

Egy másik szervező, Furó Dániel kiemelte, hogy nagyon hálásak, amiért ennyien vettek részt. – Büszkék vagyunk, amiért a debreceni falmászó közösség folyamatosan bővül. Nem kis munka van a háttérben, de a verseny minden pillanatáért megérte dolgozni. Köszönjük mindenkinek, aki bármilyen formában segített bennünket. Kijelenthető, hogy egy színvonalas eseményen vagyunk túl, a résztvevők nagyon odatették magukat.

A falmászásban minden korosztály számára vannak kihívások, nemcsak fizikai erőnlétet, hanem ügyességet is igényel. Ha az utat teljesíti valaki, hatalmas sikerélményt nyújt. A hétvégén a serdülők között a 13 éves Csilek Eszter bizonyult legjobbnak, aki aztán a női profi kategóriát is megnyerte. – Tény, hogy heti három edzés mellett általában elég sokat versenyzek, hétvégenként legtöbbször a Magyar Kupában veszek részt. 

Mindig izgulok, most sem volt ez másképp, de nagyon élveztem, álmomban sem gondoltam volna, hogy két kategóriában is az élen végzek.

Imádtam, ahogyan a mászás közben a közönség biztatott, rendkívül sokat segített – nyilatkozott fülig érő mosollyal.

A profi férfi kategória első hat helyezettje 
Forrás: Furó Dániel-magánarchívum

A profik között a férfi kategória győztese a fővárosban edződő, de Gödről érkező Nagy Benedek lett. A falmászó megemlítette, hogy bár máshol is volt aznap verseny, a végeredmény tudatában még inkább boldog, hogy végül a debreceni megmérettetést választotta. – Kis hangulatos hely ez a debreceni terem, amely tele van kreatív megoldásokkal. A selejtezők során az utak nehézsége tökéletesen el lett találva. A döntőben már nagyon nehéz volt jól teljesíteni, nüansznyi különbségek döntöttek a javamra – tette hozzá.

Az esemény végén kategóriánként a legjobb hat helyezettet díjazták. A szervezők elérték céljukat, hiszen a sportolóknak láthatóan nagy örömet szereztek, és tovább építették a falmászó közösséget.

A debreceni falmászó verseny dobogós helyezései:

Amatőr női kategória:

1. Molnár Anna

2. Tokodi Dóra

3. Pető Boróka

Amatőr férfi kategória:

1. Schwarczenberger Csongor

2. Briczky Gábor

3. Mecsei Bálint

Nyílt női kategória:

1. Csilek Eszter

2. Héjja Boglárka

3. Tóth Panna Kamilla

Nyílt férfi kategória:

1. Nagy Benedek

2. Tasko Csaba

3. Buti Bence

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában