Úszás

2023.11.01. 07:00

Két érmet remél Kókai Dávid

A DSI Debrecent a tervek szerint öt úszó fogja képviselni a rövid pályás ob-n.

Molnár Szilárd

Kókai Dávid

Forrás: Czinege Melinda

Szerdától szombatig újra a cívisvárosra figyel a honi úszósport, hiszen a Debreceni Sportuszodában rendezik meg a XIX. Rövidpályás Úszó Országos Bajnokságot. Az eseményre 38 klub 271 versenyzőjét várják a szervezők. A létszám miatt a nézők közel 1400 rajtot láthatnak majd a négy nap során.

Ott lesz a mezőnyben a magyar úszósport szinte teljes krémje, a DSI Debrecent a tervek szerint öten – Senánszky Petra, Eitler Péter Patrik, Haba Balázs, Balogh Viktória és Kocsány Alexandra fogják képviselni a versenyen.

Duplán fontos

A Haonnak Kókai Dávid szakosztályvezető, edző elmondta, legalább két debreceni érmet remél a megmérettetéstől. – Minden országos bajnokság kiemelten fontos a felkészülés során, essen az akármilyen kedvező vagy kevésbé kedvező időpontra. Az pedig, hogy hazai medencében rendezik, megduplázza a fontosságát versenynek. Mivel a korosztályos rövidpályás országos bajnokságra készül a csapat nagy része, ezért a múlt héten sokan edzőtáborozni voltak inkább, mert az uszodát nem tudjuk úgy használni, hogy az megfelelő legyen erre az időszakra – ismertette a szakember. – Emiatt összesen öt úszót neveztünk a felnőtt mezőnybe: Petrán kívül négy olyan, még utánpótláskorú versenyzőt, akik szinttel már rendelkeznek. Petrával a felkészülés közben vagyunk, számunkra az időszak fő eseménye majd a februári dohai világbajnokság, ahol remélem, hogy részt vehet majd.

Nagyon kedveli a rövidpályát, szeretné tovább javítani 50 méteren az országos csúcsát. Ha ez megtörténik, akkor a decemberi, romániai rövidpályás Európa-bajnokságra is kvalifikációs jogot szerezne, úgyhogy emiatt is kiemelt fontossággal kezeljük az ob-t.

A rövid pályán a víz alatti munka – fordulások, delfinezés – ereje, technikája válik hangsúlyosabbá. Ezek kedveznek Petrának, izgatottan várja a rajtot. A világkupák után kapott egy pici pihenőt, múlt héten egy szinten tartó programot csináltunk. Bízom benne, szerdán úgy tudunk majd a medencébe ugrani, hogy esélyes lesz nem csak 50-en, hanem 100 méteren is – nyilatkozta Kókai Dávid.

Maratoni programot teljesít

A DSI Debrecenen felül még egy klub, a Debreceni Aquasport Egyesület képviseli a cívisvárost az ob-n, amely 3 úszót – Balázs Éva (50 és 100 m hátúszás), Pethő-Tóth Ádám (50 m mellúszás) és Tóth Péter – nevezett. Tóth Péter maratoni programot teljesít majd, hiszen gyorsúszásban, hátúszásban és pillangón is elindul 50, illetve 100 méteren, valamint még 100 m vegyesúszásban is rajtkőhöz áll.

Délelőtt ingyenes

A debreceni verseny után hirdetik ki a decemberi, bukaresti Európa-bajnokságon induló válogatott keretet, tehát nagy a tét a résztvevők számára.

Az előfutamok ingyenesen látogathatók, míg a döntőkre belépőjegyeket kell vásárolni. A belépés 6 éves kor alatt ingyenes, amennyiben a kis gyermekek nem foglal el plusz ülőhelyet.

 A Magyar Úszó Szövetség Youtube csatornáján élőben lehet majd követni az előfutamokat, a döntőket az M4 Sport közvetíti

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában