Rali

2023.10.03. 21:50

Rekordlétszámú nevezés az idény utolsó versenyére

Több kategóriában is nyitott a kérdés, ezért kiélezett csaták, nagy harcok várhatók a dobogós helyekért a Dakaron

Haon.hu

Tóth József Yondi az abszolút kategória első helyéért hajt

Forrás: Horváth Norbert

Végjátékához érkezik a Kárai Exclusive Kupasorozat a hét végén: október 8-án, vasárnap 9 órától rendezik a hajdúhadházi Dakar Ringen az ötfordulós széria utolsó viadalát. Barcsa Lajos, Debrecen város alpolgármesterének fővédnöksége alatt megrendezett autós kupasorozat március közepén, a Gázvezeték utcai salakstadionban kezdődött, aztán az Auchan Szlalom, a Debrecen Drive Kupa, majd ismételten a cívisvárosi hipermarket parkolója következett, s az eredeti tervek szerint az idény végén a ralisok visszatértek volna a „kiindulópontra”, azaz a Perényi Pál Salakmotor Stadionba, ám ezt a versenyt törölni kellett a szervezőknek, s új helyszínként a Dakar Ring került be a versenynaptárba.

Százról százötvenre

Úgy tűnik, az 1100 méteres hajdúhadházi aszfaltcsík teljesen lázba hozta az autóversenyzőket, ugyanis rekordszámú nevezés érkezett a szezonzáró versenyre. Eredetileg 100 jelentkezésben maximalizálták a résztvevők számát, ám olyan gyorsan beteltek a helyek, hogy a szervezők megnövelték a létszámot, s végül több mint 150 nevezés érkezett a vasárnapi tudáspróbára. Érdemes kiemelni, hogy a Kárai Exclusive Kupasorozat idei történetében még egyetlen viadalon sem vett részt ennyi versenyző!

Harcban az érmekért

Miután végjátékához érkezett a versenysorozat, így nagy figyelem övezi az összesített állást. Az 1000 köbcenti alattiak mezőnyében már elkelt az aranyérem, a Trabanttal versenyző Major Tamás behozhatatlan előnyre tett szert az eddigi fordulók során. Egy kategóriával feljebb, az 1001-től 1600 köbcentiig terjedő csoportban Tóth József Yondi (Lada, 69 pont) fölényesen vezet, fél kézzel már fogja a kupát, de a második helyért kiélezett csata várható Nagy Péter (Trabant, 48) és Nagy László (VW, 40) között. Az 1601-2001ccm-eseknél a ladás Szabad Richárd mindössze 9 ponttal vezet a Suzukival versenyző Kövér Bence előtt, akit ugyanennyi egységgel követ a mitsubishis Deczki Tamás. Szintet lépve (2001-3000ccm) azt láthatjuk, hogy a 84 pontos Varga Sándor

(BMW) már elhódította a győztesnek járó trófeát, viszont a második hely sorsa még nem dőlt el Hajdú Kristóf (Toyota, 59) és Tóth Zoltán (BMW, 44) között. A 3000 köbcenti felettiek mezőnyében Kujbus Gábor (Audi, 50) az utolsó forduló előtt diadalmaskodott, ellenben a dobogóra még négyen pályáznak: Kiss Dániel (Opel, 26), Gyöngyössy Mátyás (VW, 23), ifjabb Nagy Lajos (BMW, 23), valamint Potonyecz Ákos (VW, 23). A juniorok között ifjabb Lek László (Suzuki) már győztesnek vallhatja magát, de Kuti Balázs (Citroen) második helye szintén borítékolható. Az abszolút kategóriában is sok izgalmat tartogathat az utolsó verseny, Tóth József Yondi (Lada) 16 pontos előnye 11-re csökkent Potonyecz Ákossal (VW) szemben az Auchan Szlalom után, míg Varga Sándor (BMW) mindössze 8 egységre van a második helytől. A Lada Kupában lesz a legnagyobb csörte az első helyért, ugyanis a Dakar előtt Szabad Richárdnak és Tóth József Yondinak ugyanannyi pontja van, mindketten 69 egységen állnak. A BMW Kupában Varga Sándortól már nem lehet elvenni az első helyet, viszont a második pozícióra még ketten pályáznak, az 55 pontos Mányi László, valamint az eddig két ponttal kevesebbet szerző Tóth Zoltán.

„Nézőbarát” áron

A pilóták körében nagy érdeklődés övezi a viadalt, s a szervezők remélik, ugyanez érvényes a szurkolókra is. Annak érdekében, hogy minél többen látogassanak ki a Dakar Ringre, a rendezőség „nézőbarátnak” tekinthető összegben állapította meg a belépők árát: 1000 forintért lehet jegyet vásárolni, míg a 12 éven aluli gyerekek ingyen látogathatják az eseményt.

A vasárnapi program 6 órakor kezdődik a gépátvétellel, 8 órakor nyitják a kapukat a közönség előtt, majd 9-től indul a verseny, s az autók száguldását nagyjából 17 óráig élvezheti a publikum.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában