Egyetemi Világjátékok

2023.07.22. 14:53

Ünnepélyes fogadalmat tettek a kínába utazó DE-hallgatók

Haon.hu

Forrás: Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség

Ünnepélyes fogadalmat tett a kínai Csengtuba utazó magyar csapat, köztük a Debreceni Egyetem hat hallgatója is, akik részt vesznek majd az eseményen. Az Egyetemi Világjátékokon (EVJ) több, mint 110 magyar versenyző indul. Ez a verseny az olimpia után a világ második legnagyobb multisport-eseménye, amelyet 15-20 sportágban 150-160 ország 10-12 ezer résztvevőjével rendeznek. Jelentőségét növeli, hogy egyre több sportágban része az olimpiai, valamint sportági világbajnoki kvalifikációnak – tudatta közlésében a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS).

A MEFS – mint a kiutazó csapat vezetője – által a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén termébe szervezett fogadalomtételen a szövetség elnöke, Mocsai Lajos nyitóbeszédében rámutatott arra, hogy az Egyetemi Világjátékokat egyre több ország sportolói veszik komolyan. 

Közel négy évet kellett várnunk arra, hogy a világjátékok kapcsán újra találkozzunk, de 11 nap múlva kezdetét veszi a világ második legnagyobb multisport eseménye a kínai Csengtu városában. 1959-ben, az első Universiádén még csak 985 sportoló vett részt, ez a szám viszont mára megközelíti vagy meg is haladja a 8000 főt.

Dr. Schmidt Ádám a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: a világjátékokon sportolók és egyben egyetemisták indulnak, akiket bátran állíthatunk példaként a következő generációk elé. – Aki kétkedik, láthatja,a tanulás és a sport mehet együtt. Mi ebben hiszünk, és azon dolgozunk a jövőben is, hogy segítsünk azokat, akik vállalják a kettős életpályát. Őket támogatjuk többek között a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogrammal, amelyet ebben a tanévben is meghirdettünk – mondta az államtitkár.

Dr. Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára beszédében rámutatott: Nincs nagyobb megtiszteltetés, mint amikor hazánkat, nemzetünket képviselhetjük a világban! „Általatok ismerszik meg a nemzet, és kivívhatjátok a hazánk iránti tiszteletet. Ebben nekünk is felelősségünk van, hogy olyan környezetet, szabályozást és lehetőségeket teremtsünk meg nektek, ami a sportkarriereteket és egyetemi előrehaladásotokat is segíti. Ezért két és fél milliárd pluszfinanszírozást biztosítunk az egyetemi sportnak. Szeretnénk, hogy bizonyítsátok, a kettős életpályamodell működik.”

Az EVJ-t már kétszer halasztották el a COVID-járvány miatt (2021-ről, 2022-re, majd onnan 2023-ra, ezért van az esemény logójában mindenhol a 2021 évszám).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában