Kosárlabda

2023.05.08. 13:42

Csodát tett a DEAC U23-as csapata!

Berényi Sándor elmondta, összességében nem játszottak jól, de sokadszorra is meg tudták mutatni a tartásukat.

Gáspár Mátyásék nagyot küzdöttek

Forrás: Napló-archív

Fotó: Molnár Péter

Hatvanegy másodperccel a rendes játékidő vége előtt összesítésben hét pontos hátrányban volt a DEAC U23-as csapata – innen sikerült előbb hosszabbításra mentenie, majd a túlórában megnyernie a Cegléd elleni párharcot Berényi Sándor legénységének, mely így az 5-6. helyért küzdhet a továbbiakban – olvasható a klub honlapján.

A DEAC a pénteki odavágón hat ponttal maradt alul a Tiszavirág Arénában, ezáltal vasárnap minimum héttel kellett nyerniük az Oláh Gábor utcán a továbbjutáshoz. A találkozó nyitónegyede során a főként kapitánya, Balázsi Soma eredményességére támaszkodó DEAC diktálta a tempót, de a hajdúságiak nem tudtak számottevő előnyt kiépíteni. A játékrész utolsó találatával ráadásul Csaba György egalizált, így a debreceniek kezdhették elölről az előző mérkőzésen összeszedett deficit ledolgozását. (19-19)

Az addigiakkal ellentétben a második etap elején a ceglédiek akarata érvényesült. Tóth Bence kettesére ugyan Pollák Balázs és Kovács Ákos révén még feleltek a hazaiak, ezt követően viszont egy 8-0-s futást produkált a CKE. (23-30) A megtorpanó cívisvárosiakba Pollák hármasa öntött lelket, irányítója vezényletével sikeres rohamot indított a fehér-fekete gárda; egy remek, 15-2-s szériával visszaszerezték a vezetést növendékeink. (37-32) A vendégek Tóth Zoltán távolijával kászálódtak ki a gödörből, majd Fodor Máté kosarával újfent minimálisra csökkent a különbség, ám a Pollák Balázs-Ságodi Róbert hátvédpáros gondoskodott róla, hogy a nagyszünetre is maradjon a fórból. (46-42)

Jöhetett a hosszabbítás

A folytatásban Ságodi ziccerével összesítésben is kiegyenlítettek a Berényi-tanítványok, azonban ennek sokáig nem örülhettek, hiszen a Pest-megyeiek következő kilenc pontjára nem akadt válaszuk. (48-51) Gáspár Mátyás villanásaival kilábalt a hullámvölgyből a DEAC, de Sedin Karavdic feltartóztatása megoldhatatlan feladat elé állította a házigazda magasembereit, így a Cegléd fordulhatott rá kedvezőbb helyzetből a negyedik felvonásra. (59-61)

A zárószakaszban elúszni látszottak a debreceniek reményei, a Pest-megyeiek teljes mértékben kontrollálták az események alakulását. Fodor Máté trojkájával tizenhat egységnyire hízott az összesített hátrány (63-72), és a játék képe sem vetített előre változást. Kovács és Balázsi kipontozódásával megpecsételődni látszott U23-asok sorsa, az utolsó két percben mégis valóságos csoda történt.  A diadalt már a zsebében érző CKE könnyelműen elszórt néhány labdát, erre fiataljaink vérszemet kaptak. Az agresszív letámadás pláne nem ízlett a hibát hibára halmozó ceglédieknek, a pályán eluralkodó őrületnek pedig az lett a vége, hogy Gáspár közelijével összesítésben immáron döntetlen volt az állás – jöhetett a hosszabbítás. (85-79)

A korábbiak fényében nem meglepő, hogy a momentum átkerült a debreceniek oldalára, ami különösen igaznak bizonyult Ságodi kiváló betörései után. (89-79) A hangulat Neuwirth két kulcsfontosságú bombájának célba csapódásával a tetőfokára hágott, s bár Tóth Zoltán amerikai mércével is messziről elsüllyesztett hárompontosa még ráijesztett Berényi Sándor fiaira, több csavart már nem tartogatott az ütközet. Emberfeletti hajrájának köszönhetően tehát a DEAC jutott tovább a párharcból, ellenfele a BKG-Jászberény párosítás győztese lesz az 5-6. helyért vívandó csatában.

A tények
DEAC U23 – Ceglédi KE 101-92 – hosszabbítás után (19-19, 27-23, 13-21, 26-16, 16-13)
DEAC: Ságodi 25, Neuwirth 19/6, Balázsi 13/3, Kovács Á. 6, Gáspár 11.
Csere: Pollák 15/6, Hegedüs 7/3, Czermann 3, Hőgye 2, Kenéz -, Várszegi -, Fábián -.
Vezetőedző: Berényi Sándor
Másodedző: Nemes Péter
Továbjutott a DEAC, 172-169-es összesítéssel.
Berényi Sándor: Nagyon érződik a kulcsjátékosainkon, hogy mentálisan elfáradtak a hosszú szezon során, de ezért egyáltalán nem tudom őket hibáztatni. Szerencsére akadt, aki pótolja a hiányzó energiákat, és extra teljesítmények is érkeztek. Összességében nem játszottunk jól, de sokadszorra is meg tudtuk mutatni a tartásunkat, tanúbizonyságot tettünk karakterünkről. A szezon alapján mindenképpen megérdemeljük, hogy az ötödik helyért küzdhessünk, még akkor is, ha a két meccs alapján a Cegléd nem feltétlenül volt rosszabb nálunk, nüanszok döntöttek a javunkra. Ezúton is gratulálok a CKE-nek, és sok sikert kívánok nekik a folytatáshoz.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában