Kosárlabda

2023.04.15. 20:26

Vérzik a szív, hatalmas csatában szenvedett vereséget a DEAC – fotókkal

A debreceniek remekül kezdtek, majd magára talált a FALCO és megnyerte a meccset

Forrás: Molnár Péter

Szombaton este újabb összecsapás várt a Debreceni Egyetem kosarasai előtt, az alapszakaszt az élen záró FALCO ellen kellett bizonyítaniuk Gáspár Mátyáséknak. Néhány nappal korábban már megmérkőztek egymással a felek, akkor sima szombathelyi siker született. Ennek ellenére nem lehetett leírni a fehér trikós cívisvárosiakat, hiszen idén már tudtak borsot törni a vendégek orra alá. 

A kezdés előtt pár perccel a lelátón helyet foglalt a nagy létszámú debreceni közönség, akik hangosan biztatták kedvenceiket. 

A mérkőzést első pontjait Neuwirth Bence szerezte, de hamar válaszolt a fekete-sárga mezes vendég együttes, s át is vették a vezetést. A fehérben játszó hazaiak azonban nem csüggedtek, Drenovac vezérletével meg is fordították az állást, Govens révén pedig az első tripla is megszületett debreceni részről. Hatalmas iramban zajlott a találkozó, mindkét együttes igyekezett ráerőltetni akaratát a másikra. Érezhető volt a feszültség és a nagy tét, Andjelko Mandics egy pillanatra sem ült le a padra, folyamatosan taktikai utasításokkal látta el övéit. A szombathelyiek támadásaiba rendre technikai hiba csúszott, de a lepattanókat mindig megszerezték, amelyekből fontos pontokat szereztek. 

A játékrész végére kiegyenlített lett a küzdelem, 21–21-es állásnál mentek rövid pihenőre a csapatok. 

A gyors fordulást követően az első pontokat újfent a DEAC szerezte, de Govens bánhatta, hogy nem sikerült mindkét ziccerét értékesítenie. Továbbra is nagy iramban zajlott a küzdelem, nem vettek vissza az iramból a csapatok, bár lényegesen kevesebb pont született, mint az első játékrészben. A hazaiak részéről sem jött ki úgy a lépés, ahogyan Mandics mester vélhetően tervezte, de minden erejükkel küzdöttek a hajdúságiak, a közönség pedig ettől egyre hangosabb lett. A FALCO játékosai olykor-olykor tanácstalannak tűntek, sok technikai hiba csúszott játékukba. Talán ennek is szólt, hogy a szombathelyi tréner rengeteget cserélt a második felvonásban. 30–34-es állásnál ki is kérte első idejét a cívisvárosi edző. A rövid szünet után hat pontot is összeszedett a DEAC, míg a vendégek egyet sem, így a fekete-sárga mezesek is időt kértek két perccel a nagyszünetet megelőzően. 

A második játékrész egy FALCO triplával zárult, 35–39-es állásnál mentek pihenőre a csapatok.

A fordulást követően is parázs csata zajlott a pályán, de az első három percben nem változott az eredmény. Sok hibával játszottak az együttesek, de a csendet egy FALCO tripla törte meg. Ebben a periódusban a küzdelem jellemezte a találkozót, a fehér mezes hazaiaknak nem tudtak eredményesek lenni így Mandics mester időt kért, de nem akart átszakadni a gát, a vendégek pedig tovább építették előnyüket. A harmadik játékrész 6. percében Tóth pillanatai következtek: először triplát dobott, majd zsákolt egy hatalmasat, de a szombathelyiek előnye így is 12 pont volt. A lepattanókat továbbra is a sárga-feketék szerezték meg, eldőlni látszott az összecsapás. A rövid pihenőre 48–57-es állásnál mentek a felek. 

A záró felvonásban jobban kezdett a FALCO, de mindent egy lapra feltéve támadnia kellett a DEAC-nak. A vendégek igyekeztek kihasználni ezt, sorra szerezték a pontokat, míg a hajdúságiak nem tudtak zárkózni. Lassacskán felőrölte ellenfelét a sárga-fekete együttes, hét perccel a vége előtt már 14 pont volt a különbség, s a feszültség is egyre inkább megmutatkozott az egyetemi csapat játékán. A közönség egy pillanatra sem maradt csendben, igyekeztek lelket önteni Neuwirth Bencéékbe. Hat minutummal a vége előtt Andjelko Mandics időt kért, de ekkor már a lényegi kérdések eldőltek, hiszen 13 volt a szombathelyiek előnye. Govens triplája, majd lerohanása jelezte, nem hagyják annyiban az összecsapást. Magas védekezéssel próbálkoztak a fehér mezesek, négy perccel vége előtt már csak nyolc volt a különbség. 

A DEAC az utolsó pillanatig küzdött, de 64–77-re elvesztette a találkozót. 

OK.

A tények: 

Férfi NB I. A, rájátszás az 1-8. 

Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, Vezette: Benczur Tamás, Fodor Attila, Szilágyi Bálint

DEAC–FALCO 64–77 (21–21, 14–18, 13–18, 16–19)

DEAC: Govens, Neuwirth, Mócsán, Drenovac, Tóth Csere: Taílor, Garamvölgyi, Gáspár, Scott, Balazsi, Polyák, Kovács A.

FALCO: Pot, Cowels, Kovács, Tiby, Keller Csere: Krivacevic, Sovegjarto, Takacs Z., Barac, Perl, 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában