Labdarúgás

2023.03.03. 16:01

DVSC: az utolsó fordulóban dőlt csak el az arany sorsa

Múltidéző: a Loki második NB I.-es aranya mellett a BL-selejtezőben is nagyot alkotott.

Csernyánszki Norbert öröme 2006-ban, miután legyőzték a Pápát és kiderült, újra bajnokok lettek

Forrás: NS-archív

A DVSC zsinórban második bajnoki címét szerezte meg 2006. június 3-án a Borsodi Liga NB I.-ben. Az előző kiírás győzteseként azonban nem csupán a hazai élvonalban várt kihívás a Lokira, hanem a Bajnokok Ligája selejtezőiben is. Az akkor Supka Attila által vezetett debreceniek az esélyesebbnek tartott horvát bajnok Hajduk Split gárdája ellen harcolták ki továbbjutást. 

A párharc első felvonásán, 10 ezer néző előtt 3–0-ra rendezték le a cívisvárosiak az Oláh Gábor utcai katlanban az elbizakodott horvátokat, Bogdanovics duplázott, mellette pedig Kerekes is betalált. A visszavágó még csodásabban alakult, idegenben 5–0-ra tudtak nyerni a Supka-tanítványok.

Azt már előzetesen tudni lehetett, hogy a továbbjutó a Manchester Uniteddel játszik a főtáblára kerülésért. Augusztus 9-én, az Old Traffordon 3–0-ra kapott ki a DVSC, mely a második összecsapáson szintén 3–0-ra maradt alul a Puskás Ferenc Stadionban, ahol 30 ezer szurkoló gyűlt össze. A BL-től így elbúcsúztak a piros-fehérek, akiket az UEFA-kupa selejtezőjében a Sahtar Donyeck együttesével hozta össze a sors. Az ukrán gárda hamar eldöntötte a továbbjutást, otthon 4–1-re, majd idegenben 2–0-ra tudott nyerni.

Fontos arról is szót ejteni, hogy milyen kerettel érte el ezeket az eredményeket a klub: a nyáron öt támadó, Bojan Brnovic, Hengemühle, Gjorgji Hristov, Ibrahima Sidibe és Ferenczi István érkezett, mellettük pedig Mészáros Norbert, Szabó Ottó, Dragan Vukmir, valamint Máté Péter is Debrecenbe tette át a székhelyét. Sitku Illéssel és Milos Kolakoviccsal szerződést bontottak, Böőr Zoltánt, Igor Bogdanovicsot és Kerekes Zsombort pedig elcsábították.

A DVSC a nemzetközi porondon való helytállása mellett a honi pontvadászatban is menetelt, szépen gyűjtögette a pontokat, féltávnál a tabella harmadik helyén állt 33 egységgel úgy, hogy az éllovas Újpest csupán egyetlen ponttal előzte meg. 

Az őszi szezonból mindenképp érdemes kiemelni a 13. fordulót, amikor is az Üllői útra látogattak a cívisvárosiak. Az összecsapást több góllal is nyerhette volna a Lokomotív, azonban Kassai Viktor ténykedése nyomán (két szabályos gólt nem adott meg a DVSC-nek, több vendégakciót is lesen állított meg, tévesen, illetve nem fújta be Budovinszky kezezését sem) 0–0-val zárult a derbi. Talán sokakban felrémlik a Nemzeti Sport másnapi címlapja (november 28.), melyen ez állt: Kassai–DVSC 0-0.

A téli játékosmozgás kapcsán a leglényegesebb megemlíteni, hogy Böőr és Bogdanovics visszatért Debrecenbe.

Szakadó esőben

A tavaszra is kitartott a Supka-alakulat jó formája, a zárókört megelőzően a Loki és az Újpest azonos pontszámmal (65) állt az első helyen, és a kiírás alapján a lilák voltak kedvezőbb helyzetben, hiszen a több győzelem döntött pontazonosság esetén.

 A DVSC-nek tehát nem a saját kezében volt a sorsa, mert ha nyer is a Pápával szemben, akkor is aggódhat még amiatt, mit játszik az Újpest a Fehérvárral. Szakadó esőben feszültek egymásnak a lokisták a kieső Pápával, 4–1-re nyertek a mieink, ezzel a feladat rájuk eső részét teljesítették. Az újpestiek 3–1-re kikaptak, hozzásegítve a Debrecent második bajnoki címéhez.

Ahogy egy évvel korábban, úgy 2006-ban is mintegy tízezres tömeg gyűlt össze a hivatalos városi ceremónián, a Kossuth téren, hogy megünnepelje kedvencei újabb aranyérmét.

A tényszerű kivonat után pedig szombaton következik a HAON-on a H szektor névre keresztelt sportos podcastsorozat újabb adása, melyben Molnár Szilárd és Bakos Attila eleveníti fel emlékeit a 2005/06-os szezonról. 

KSZD

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában