Futás

2022.10.22. 14:51

Legendás sportemberek is rajthoz álltak a nagyerdei futóversenyen

A szombati versenyt csodás időben rendezték meg.

Forrás: Molnár Szilárd

Immár 50. alkalommal rendezték meg a Rajkai-Kerékgyártó Emlékversenyt. Szerencsére kiváló idő fogadta a Debreceni Köztemető III. kapuja mögötti erdős területen összegyűlt 200 főnyi résztvevőt szombaton.

Elsőként az U13-as korosztály rajtolt 11 órától, majd a hagyományokhoz híven délben a női és a férfi felnőtt mezőny – előbbi a Kerékgyártó-, utóbbi pedig a Rajkai-emlékverseny – is nekivágott az erdőnek. A felnőttekkel együtt futottak a leány és fiú ifjúsági, illetve a szenior női és férfi kategória résztvevői is. Egy kör 2,5 kilométeres volt, a férfi felnőtt mezőny 4 kört, míg a többi kategória sportolói 2 kört teljesítettek. Ott volt a startnál Bénéné Lipcsey Irén, az 1973-as első verseny női győztese, valamint a háromszoros Guinness-rekorder kerékpáros legenda, a 90 éves Novák Ferenc.

Forrás: Molnár Szilárd

A gyermekverseny fővédnökeként jelen volt az Európa-bajnoki ezüstérmes, sokszoros magyar bajnok gátfutó Kozák Luca, aki készségesen állt a Haon rendelkezésére. 

– A fiatalok még nagyon fogékonyak az újra, a mozgásra.

Szerencsére kiváló az idő, ilyenkor az erdőben élmény futni, és a gyerekeknek kiírt 1.5 kilométer azért teljesíthető.

Szerintem jól vannak meghatározva a távok a korosztályoknak, mindenki megtalálja a számára megfelelő kihívást – fogalmazott a klasszis, aki a héten kezdte meg a felkészülést a fedett pályás szezonra. – A mostani és a következő hét amolyan átmeneti időszak, azt követően kezdődik majd a kemény munka. Emiatt elképzelhető, hogy velem is többet lehet majd találkozni az erdőben – mondta el Kozák Luca, akinek a jövő évi fő versenyei a március eleji isztambuli fedett pályás Európa-bajnokság és az augusztusi budapesti világbajnokság lesznek.

Forrás: Ménes Anita-archív

A régi idők nagy nevei mellett napjaink bajnokai is részt vettek az eseményen. A női mezőnyben Ménes Anita többszörös országos bajnok atléta is rajthoz állt, aki bár élményfutásként tekintett a megmérettetésre, a papírformának megfelelően elsőként szakította át a képzeletbeli célszalagot.

– Elégedett vagyok a futásommal, úgy éreztem nagyon jól ment, amit az eredmény is igazolt. Egy sérülés miatti viszonylag hosszú kihagyás után, augusztusban kezdtem el újra edzeni, és ahhoz képest szépen sikerült felkészülnöm. Azt tapasztalom, hogy a formám is egyre jobban jön vissza. Azzal, hogy nemrég a maratoni országos bajnokságot Frankfurtba helyezték át, nem fogok részt venni rajta, így idén már nagyobb versenyen nem tervezek rajthoz állni. Helyette elkezdjük inkább az alapozást, és a jövő évre való készülést – mondta a Haonnak a kiváló debreceni hosszútávfutó, aki edzés jelleggel több olyan eseményen is rajthoz fog állni, mint a Rajkai-Kerékgyártó Emlékverseny – vasárnap már például a miskolci Barátság Maraton 10 km-es távját fogja teljesíteni. – A Rajkai-Kerékgyártó Emlékversenyt nagyon szeretem, mindig szívesen veszek részt rajta. Erős a mezőny, de mégis családias a hangulat, a szervezés pedig mindig profi. Több kiváló régi atléta mellett az edzőm, Német Károly is a szervező bizottság tagja volt.

A jövőt tekintve célom, hogy megjavítsam a maratoni és félmaratoni legjobb időeredményem, így jövőre a maratoni, valamint a félmaratoni országos bajnokságon mindenképpen szeretnék rajthoz állni.

Ezek mellett, ahogy lenni szokott, szinte minden hétvégén felkészítő versenyeken indulok, már csak azért is, mert nagyon szeretek versenyezni – nyilatkozta a Tiszakécske VSE atlétája, aki a 2020-ban futott 2:47,33-as időeredményére a legbüszkébb és a hegyi országos bajnokságon, valamint az 50 km-es ultrafutásban elért bajnoki címeire.

Bár Anita időbeosztása elég sűrű a tréningjei mellett, 3 éve edzősködéssel is foglalkozik, így hétfőnként 18 órától a DEAC-pályán mindenki megtalálhatja, aki szeretne segítséget kérni a felkészülésében.

MSZ 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában