Salakmotor

2022.08.20. 16:07

Dán siker született a Debrecen Nagydíjon! - futamvideóval

A dán Niels Kristian Iversen nyerte a 47. Debrecen Nagydíjat, miután az 5 fős fináléban a leggyorsabbnak bizonyult, maga mögé utasítva Jason Doyle-t.

Forrás: Kiss Annamarie

A remek hangulatú, a Perényi Pál Salakmotor Stadionba több mint 4000 nézőt vonzó viadalon sok kiváló futamot láthattunk. De ezt garantálta is a rajtlista, hiszen itt volt a mezőnyben a 2017-es világbajnok Jason Doyle, valamint például a csapatvilágbajnok Niels Kristian Iversen és Peter Ljung is.

A verseny előtt megszólalt a tizenháromszoros bajnok Adorján Zoltán, aki elmondta, talán még sosem volt ilyen erős mezőny a Debrecen Nagydíjon, szerinte legalább négy pilóta nyerheti meg, de akkor még nem árulta el ki az ő favoritja. Viszont a Haonnal megosztotta, hogy finn Timo Lahtitól várja a meglepetést.

Bemelegítésképp a SpeedWolf Juniors két titánja, Harangozó László és Kónya Milán tett licencszerző vizsgát. A nagydíj érdekessége, hogy a 20 futamos alapverseny győztese egyből bejutott az 5 fős fináléba, a másik négy versenyző pedig a megszokott módon a két elődöntőből kvalifikálhatta magát oda.

Köszöntőjében Barcsa Lajos alpolgármester elmondta, látszik, hogy van igény a salakmotorra a cívisvárosban.

– Nagy öröm, hogy ismét itt lehetünk, és már 47. alkalommal rendezzük meg a versenyt, ami kuriózum. A stadionban körülnézve látszik, hogy van igény a salakmotorra, és amíg ez így lesz, addig a város is teljes mellszélességgel áll ki a viadal mellett – ígérte Barcsa Lajos.

A Debrecen Nagydíj első futamában piros sisakban a német Celina Liebmann, tehát egy hölgy versenyző, kékben a rendező SpeedWolf Debrecen salakszórója, Magosi Norbert, fehérben Niels Kristian Iversen, a sárga starthelyről pedig a szlovén Nick Skorja lódult neki a startszalag felcsapódása után. A futamot Nick Skorja nyerte, Magosi Norbert harmadik lett. Rögtön a következő futamban a másik cívisvárosi pilóta, Kovács Roland is megmutatta magát, és ő is pontot szerzett.

A negyedik futamban a legnagyobb ovációt kapó Jason Doyle is bemutatkozott a közönségnek. Az ausztrálok menője versenyről érkezett, de egyből megmutatta, hogy nem turistáskodni érkezett, hiszen úgy rakta arrébb a hátsó kanyarban egyik riválisát, ahogy kell. A futamot a lengyel Jakub Jamróg nyerte.

Hat futamot követően már csak két hibátlan motoros volt, az ukrán Marko Levishyn és a finn Timo Lahti, mögöttük többen álltak – Jason Doyle, Niels Kristian Iversen – 5 ponttal. A magyarok közül Kovcs Roland 2, Magosi Norbert 1 pontot szerzett, míg Fazekas Dennis pont nélkül állt.

A 10-ik futam hozta el a magyar házrangadót, hiszen mindhárom magyar pilóta ott volt a startnál, őket a lengyel Oskar Bober egészítette ki négyessé. Az igen jó futamot a polák salakszóró nyerte, Magosi Norbert lett a második, míg Kovács Roland nagy csatában tartotta maga mögött Fazekas Dennist.

A 12. futamban bukott Nick Skorja, így Jakub Jamrógnak aránylag egyszerű volt behúzni az újabb 3 pontot. A 15-ikben Kovács Roland fektette el a motort – nem önszántából –, de szerencsére ott lehetett a megismételt rajtnál. Remekül is kapta el a rajtot, másodikként fordult, de aztán nagynevű ellenfelei – Jason Doyle, Niels Kristian Iversen, Pawel Miesiac – „bedarálták”.

Az egyik legjobban várt futam a 18. volt, ahol a hibátlan Timo Lahti csapott össze Jason Doyle-lal. Kettőjük csatáját a világbajnok nyerte, ráadásul alapverseny győztesként bejutott a fináléba. A Lahtit nagyon megszorongató Matic Ivacicé lett az egy pont, Magosi Norbert negyedikként ért célt.

Az alapverseny utolsó, 20. futamát Nick Skorja nyerte, Kovács Roland sajnos az utolsó kanyarban kicsúszott.

Ezt követően kiderült, hogy az elődöntőkbe Timo Lahti, Niels Kristian Iversen, Marko Levishyn, Jakub Jamróg, Oskar Bober, Matic Ivacic, Nick Skorja és Pawel Miesiac jutott.

Az elődöntők előtti pályakarbantartás alkalmával Jason Doyle-t kérdezte a verseny szpíkere. A világbajnok nem titkolta, nem tudta, mit várjon a debreceni versenytől, de kellemesen meglepődött. Mint mondta, remek a közönség, tetszik neki a pálya, jó a verseny, és kíváncsian várta a két elődöntőt, hogy kiderüljön, kik lesznek az ellenfelei a fináléban. Az elődöntőkből végül Lahti, Jamróg, Iversen és Miesiac csatlakozott Doyle-hoz.

Iversen remekül kapta el a rajtot, hiába szorongatta Doyle, a dán dinamit nyerte a 47. Debrecen Nagydíjat. Második lett Doyle, harmadik Lahti, negyedik Jamróg, míg az ötödik hely Miesiacé lett. 

A magyarok közül Magosi végzett a legelőkelőbb helyen, 3 pontjával a 12. lett. Kovács Roland az egyik futamában bukott, de folytatni tudta a küzdelmet, három egységet gyűjtve a 13. pozíciót szerezte meg. Fazekas pont nélkül zárta a versenyt.

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában