Ünnepélyes átadás

2022.02.04. 11:51

Legendás debreceni sportolóról neveztek el küzdősporttermet Debrecenben

A Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusa küzdősportteremmel bővült pénteken délelőtt.

Forrás: Kiss Annamarie

Az átadott helyiség a kétszeres olimpikon birkózó, Németi Gyula nevét viseli, így tisztelegve az egykori kiváló sportoló előtt. Németi Gyula 1921. június 30-án született Debrecenben, és a DVSC birkózója volt kötött- és szabadfogásban, közép- és félnehézsúlyban. A versenyző 1948-ban Londonban, illetve 1952-ben Helsinkiben vett részt az ötkarikás játékokon, előbbin hatodik, utóbbin negyedik helyezést ért el. Hatszoros magyar bajnoknak mondhatta magát, aki versenyző pályafutása után sem szakadt el a sportágtól, hiszen a DVSC-nél volt edző, szakosztályvezető, majd elnök is.

Bácsné Bába Éva
Forrás: Kiss Annamarie

Az átadóünnepség kezdetekor a Debreceni Egyetem Sportgazdasági és -menedzsment Intézetének igazgatója, Bácsné Bába Éva ismertette a megjelentek előtt az egykori kiváló birkózó életrajzát. Majd Bács Zoltán, az egyetem kancellárja és a terem névadójának fia, Németi Gyula leleplezték az egykori olimpikon és sportvezető – a terem bejárata mellett elhelyezett – emléktábláját, amit aztán meg is koszorúztak.

Bács Zoltán, az egyetem kancellárja és a terem névadójának fia, Németi Gyula leleplezték az egykori olimpikon és sportvezető emléktábláját
Forrás: Kiss Annamarie

Ezt követően Helmeczi András, a Debreceni Egyetem GTK oktatója és segítői, Sári Enikő és Cservenák Anna tartottak látványos judo bemutatót a közönségnek. A teremben Bácsné Bába Éva mondott köszönetet Németi Gyulának, hogy hozzájárult édesapja nevének a használatához. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke felé is hálával fordult az intézmény, hiszen 80 négyzetméter tatamit és különböző felszereléseket bocsátott az egyetem rendelkezésére, segítve ezzel a terem berendezését.

Németi Gyula köszönetet mondott
Forrás: Kiss Annamarie

– Nagy megtiszteltetés a családunknak, hogy édesapámról nevezték el a Debreceni Egyetem küzdősporttermét. Bács Zoltán barátomé az ötlet, hogy méltó megemlékezés lenne, ha ő adná egy sportlétesítmény nevét. Az édesapám maradandó nyomot hagyott maga után a jövő versenyzői számára, akiknek példaképe lehet. Nagyon remélem, hogy sok fiatal élsportoló kerül ki majd ebből a teremből – mondta Németi Gyula.

Tóth László
Forrás: Kiss Annamarie

Teljen meg élettel

 

Tóth László örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy meghívást kaptak erre sporttörténelmi rendezvényre. – A judo az több mint sport, rengeteg szakágnak az alapja. Azt szeretnénk, hogy a Debreceni Egyetem polgárai közül minél többen megismerkedjenek a különböző válfajokkal. Nagyon bízom benne, hogy megtelik majd élettel ez a helyiség, de az itteni lelkesedést és elszántságot látva, ezzel nem lesz gond – fogalmazott a szakember.

 

Záróakkordként Helmeczi András és Sári Enikő a karate világába is betekintést engedtek, ráadásul – a közönség nagy örömére – téglák is törtek az újonnan átadott Németi Gyula teremben. 

 

BA
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában