Jégkorong

2022.01.22. 16:45

Győzött a DEAC, és ismét bent van a kupadöntőben!

Egy rendkívül nagy iramú és izgalmas mérkőzésen a DEAC 5–3-ra verte a DVTK Jegesmedvéket, és bejutott a Magyar Kupa fináléjába.

Forrás: Nemzeti Sport / Dömötör Csaba

A DEAC jégkorongcsapata, mivel az előző idényben megnyerte a Magyar Kupát, címvédőként automatikusan bekerült a legjobb négyes mezőnybe. A cívisvárosiakra szombaton kora délután igazi keleti derbi várt a székesfehérvári Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban, hiszen a DVTK Jegesmedvék ellen játszották az elődöntőt (lásd lentebb a galériát). A szezon során eddig négyszer találkozott egymással a két gárda, és egészen meggyőző fölényben voltak az egyetemisták, hiszen mind a négy meccset megnyerték. Azonban György József, a DEAC vezetőedzője felhívta rá a figyelmet, hogy egy kupacsata alkalmával nem érdemes ezekből a találkozókból kiindulni.

 

A 6. percben Berta nagyon szépen fordult be a kapu mögül, és betett korongját Molnár piszkálta be a miskolciak hálójába, ezzel megszerezve a vezetést a debreceni együttesnek. A DVTK-t felrázta a bekapott gól, egyre nagyobb nyomást igyekeztek gyakorolni a hajdúságiak kapujára. Jött is az egyenlítés a 8. minutumban: hiába védett egy közeli lövést Hetényi, a kipattanót Miskolczi a válogatott kapus lábai között a hálóba tette. Az egalizálást követően is rendkívül lüktető volt a játék, egyik és másik kapu is gyakran forgott veszélyben. György József csapata több alkalommal is a középső harmadban szerzett korongot, amiből ígéretes lehetőségeket alakíthatott ki. Az egyik támadás végén Gőz került helyzetbe, és első próbálkozását bravúrral hárította Duschek, azonban a kipattanót a levegőből kapásból visszaütötte a kapuba. A játékvezetők visszanézték az esetet, mert felmerült a magasbot gyanúja, azonban szabályosnak ítélték a találatot, így a 14. perben újra előnybe került a DEAC. Érezhetően megzavarta a miskolciakat az újabb bekapott gól, ennek eredményeképpen néhány perccel később Klimek távoli lövését követően tovább nőtt a debreceni előny, immár 3–1 volt az állás. A borsodiak azonban nem adták fel, a harmad utolsó percében Hyvarinen próbálkozott némileg váratlanul, meg is lepte Hetényit, akinek ismét a lába között csúszott be a korong. Így egygólos debreceni vezetésnél mentek szünetre a felek.

 

A fordulást követően továbbra is sok volt a kapura lövés mind a két oldalon, azonban a gólok nem jöttek úgy, mint az első harmadban. A miskolciak mintha élesebben jöttek volna ki az öltözőből, több alkalommal is meg tudták zavarni az egyetemistákat már a saját harmadukban. Ennek meg is lett az eredménye: Walker gyönyörű passzával hatalmas helyzetbe hozta a japán Setót, aki tökéletesen lőtte ki a rövid felső sarkot. Azonban a játékvezetők érvénytelenítették a találatot, mert a DVTK szabálytalanul cserélt, így nemhogy gólt nem szereztek, de még egy 2 perces kiállítással büntették az együttest. A DEAC ezt az előnyt ki is használta, Dalecky fantasztikus keresztpasszát egyből rátűzte Spirko, amit Duschek nem is tudott hárítani. Nagyon sokba került tehát a diósgyőri hiba, hiszen 3–3 helyett 4–2 lett az állás. Az események alakulása érezhetően megfogta a miskolci együttest, és a második szünetig már nem tudtak igazán nagy helyzetet kialakítani, az egyetemi gárda így kétgólos előnnyel várhatta az utolsó játékrészt.

 

A végső 20 perc folyamán egyre idegesebbnek tűntek a borsodiak, hiszen fogyott az idejük az egyenlítésre. A DEAC igyekezett tartani a korongot, hogy minél kevesebb lehetősége legyen az ellenfelüknek. Azonban Kuleshov – kicsit feleslegesnek tűnő – kiállítását követően a Jegesmedvék kihasználták a negyedik emberelőnyös helyzetüket. Seto passzából Doetzel tökéletesen lőtte ki a rövid alsót, megtalálta a korong az utat Hetényi mamutja mellett a kapuba. Ezzel a 48. percben feljött egyre a DVTK, úgyhogy teljesen nyílt volt a meccs a hajrá kezdetét megelőzően. Az idő múlásával egyre inkább kitámadtak a miskolciak, ezzel viszont megnyílt a kontrák lehetősége György József fiai előtt. Egy ilyen szituációban tudott meglógni Sági, aki egy az egyben vezethette Duschekre a korongot, és be is lőtte a ziccert három perccel a vége előtt, ismét kettőre növelve előnyüket. A végéig már nem változott az állás, ami azt jelenti, hogy 5–3-as győzelmével ismét bejutott a kupadöntőbe a DEAC. Ellenfelük a 17 óra 15 perctől kezdődő Fehérvár–FTC összecsapás győztese lesz. 

 

A másik elődöntőben a fehérváriak 5–0-s győzelmet arattak a Ferencváros felett, így ők lesznek a DEAC ellenfelei a vasárnap délutáni Magyar Kupa-döntőben. Ez egyben azt is jelenti, hogy megismétlődik a tavalyi finálé, amit akkor az egyetemisták nyertek Debrecenben, most ugyanerre a bravúrra készülnek Székesfehérváron.

 

Bakos Attila

 

Mesterszemmel

 

György József: Fontos volt, hogy jól kezdtünk, az első harmad végén sajnáltam nagyon azt az utolsó pillanatban bekapott gólt. A második játékrészben szerintem jól menedzseltünk találkozót, a harmadikban pedig tudtuk, hogy ki fog nyílni az ellenfelünk, ezért igyekeztünk tartani a korongot, türelemre intettem a srácokat. El kell mondanom, hogy hatalmas erőket mozgósított a DVTK az utolsó pillanatokig, de szerencsére átvészeltük és megnyertük a meccset. Büszke vagyok a fiúkra, és nagyon boldogok vagyunk, hogy döntőbe jutottunk.

 

A tények

 

Jégkorong Magyar Kupa elődöntő

 

DEAC–DVTK Jegesmedvék 5–3 (3–2, 1–0, 1–1)

 

Gól: 1–0 Molnár (6.), 1–1 Miskolczi (8.), 2–1 Gőz (14.), 3–1 Klimek (17.), 3–2 Hyvarinen (20.), 4–2 Spirko (29.), 4–3 Doetzel (48.), 5–3 Sági (58.)

 

Kiállítások: 8, illetve 12 perc

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában